- Un accident vascular cerebral nu este ceva care se întâmplă doar celor mai în vârstă dintre noi.
- S-ar putea să fi auzit poveștile unor persoane mai tinere care au suferit un accident vascular cerebral.
- E posibil să cunoști pe cineva apropiat, care după toate aparențele părea sănătos, și totuși a suferit un accident vascular cerebral.
Potrivit Asociației Americane pentru Accidente Vasculare Cerebrale, un accident vascular cerebral este a cincea cauză de deces în Statele Unite și lasă multe alte persoane cu handicap. Așadar, cum s-ar putea vedea un accident vascular cerebral?
„Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge care transportă oxigen și nutrienți către creier este fie blocat de un cheag, fie se sparge (sau se rupe). Când se întâmplă acest lucru, o parte a creierului nu poate primi sângele (și oxigenul) de care are nevoie, astfel că acesta și celulele creierului mor”, informează Asociația Americană pentru Accident Vascular Cerebral (American Stroke Association).
Confuzie bruscă și probleme de vorbire
Este esențial să observi semnele timpurii ale unui accident vascular cerebral și să primești imediat ajutor medical. Acest lucru poate salva vieți și poate reduce efectele. Dacă tu sau cineva din jurul tău are o schimbare în vorbire sau pare brusc confuz, acesta poate fi un semn de accident vascular cerebral. Este important să acționezi imediat.
O durere de cap severă și bruscă poate apărea înaintea unui atac cerebral
Multe accidente vasculare cerebrale nu sunt asociate cu dureri de cap, dar o durere de cap bruscă și severă poate apărea uneori cu unele tipuri de accident vascular cerebral. Prin urmare, este bine să nu ignori aceste dureri de cap și să apelezi la asistență medicală. „Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă, lipsind creierul de oxigen. Este important să recunoaștem semnele de avertizare ale accidentului vascular cerebral, deoarece un tratament prompt poate minimiza leziunile cerebrale. Fiecare moment este crucial”, subliniază Clinica Mayo.
Pielea feței lăsată
O parte a feței începe să se lase? O amorțeală a feței poate fi un semn revelator al unui accident vascular cerebral. Spitalul evreiesc Barnes subliniază: „Victimele unui accident vascular cerebral prezintă simptome diferite în funcție de tipul de accident vascular cerebral (accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic), de locul exact în care are loc accidentul vascular cerebral în creierul lor și de cât de acută este sângerarea. Simptomele accidentului vascular cerebral apar brusc și simultan, dar este posibil să nu apară toate simptomele. Privind pe cineva care are un accident vascular cerebral, poți observa o jumătate de zâmbet, există o denivelare care ilustrează amorțeala feței.
Pierderea vederii
„Întunecarea sau pierderea bruscă a vederii, în special la un ochi”, poate fi un alt simptom al unui accident vascular cerebral, potrivit Spitalului Evreiesc Barnes. „Cea mai mare parte a procesării vizuale are loc în lobul occipital, în partea din spate a creierului. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale afectează o parte a creierului. Dacă este afectat lobul occipital drept, câmpul vizual stâng al fiecărui ochi poate fi afectat. Un accident vascular cerebral care afectează lobul occipital stâng poate perturba câmpul drept al vederii la fiecare ochi”, precizează Virtua Health.
Slăbiciunea brațelor, semn al unui atac cerebral
Pot fi ridicate ambele brațe? Un braț este mai jos decât celălalt atunci când îl ridici? Un semn al unui accident vascular cerebral este o slăbiciune pe o parte a corpului, la nivelul brațului sau al piciorului. Pot exista probleme la mers. Clinica Mayo explică ce se întâmplă atunci când se cere ajutor medical: „Odată ce ajungi la spital, echipa de urgență îți va analiza simptomele și va efectua un examen fizic. Ei vor folosi mai multe teste pentru a-i ajuta să își dea seama ce tip de accident vascular cerebral suferi și să determine cel mai bun tratament pentru accidentul vascular cerebral.
Acestea ar putea include o tomografie computerizată sau un RMN, care sunt imagini ale creierului și ale arterelor, o ecografie carotidiană, care este un test cu unde sonore al arterelor carotide, care asigură fluxul sanguin către părțile frontale ale creierului, și analize de sânge.”
„Cu cât diagnosticul este mai bun, cu atât mai mult va fi mai ușor de realizat.” Cu cât apelezi mai repede la asistență medicală, cu atât mai mari sunt șansele unui rezultat mai pozitiv. Așa cum Clinicii Mayo îi place să reamintească tuturor: „Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști se confruntă cu un accident vascular cerebral, ar trebui să suni la 911 și să cauți imediat asistență medicală de urgență.”