• Cu toții am avut acele momente în care nu ne amintim unde ne sunt ochelarii de soare pe care îi purtăm sau nu ne amintim de ce aveam nevoie de la magazinul alimentar.
  • Deși aceste momente pot fi amuzante sau enervante, nu indică neapărat că există o problemă mai mare.
  • Cu toate acestea, pierderea memoriei se poate întâmpla oricui și recunoașterea timpurie a semnelor este vitală, deoarece multe afecțiuni pot fi tratabile.

Pierderea de memorie se poate întâmpla oricui și recunoașterea timpurie a semnelor este vitală, deoarece multe afecțiuni pot fi tratabile.

Cu toții am avut acele momente în care nu ne amintim unde ne sunt ochelarii de soare pe care îi purtăm sau nu ne amintim de ce aveam nevoie de la magazinul alimentar. Deși aceste momente pot fi amuzante sau enervante, nu indică neapărat că există o problemă mai mare.

Cum să recunoști îmbătrânirea normală de la o problemă de memorie

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Dr. Mitchell spune: Știu că nu pierd mințile”, dar sunt momente când intru în camera mea și mă surprind gândindu-mă: Ce căutam?”. Cu toții am avut acele momente în care intrăm într-o cameră și nu ne mai amintim ce căutam. Este normal ca din când în când să îți pierzi șirul gândurilor sau să ai dificultăți în a-ți aminti numele unei persoane pe care tocmai ai cunoscut-o. Dar cum rămâne cu acele momente în care nu îți poți aminti unde ai lăsat cheile sau ce ai făcut weekendul trecut? Sunt acestea simple momente de bătrânețe sau ar putea indica ceva mai grav? Este esențial să faci distincția între modificările obișnuite ale memoriei și cele care reprezintă un motiv de îngrijorare. De exemplu, schimbările de memorie pot fi o parte normală a îmbătrânirii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este obișnuit ca creierul nostru să încetinească puțin și să aibă mai multe probleme în a-și reaminti informațiile. Cu toate acestea, problemele de memorie pot fi, de asemenea, cauzate de afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi boala Alzheimer sau alte forme de demență.

Există câteva diferențe esențiale între modificările obișnuite ale memoriei și cele care provoacă îngrijorare. De exemplu, dacă întâmpini modificări frecvente ale memoriei, vei constata probabil că încă îți poți aminti informații după ce a trecut ceva timp sau cu anumite indicii. De exemplu, s-ar putea să uiți unde ți-ai lăsat cheile, dar să ți le amintești mai târziu, când le vezi în locul lor obișnuit. Sau ai putea uita numele unei persoane pe care tocmai ai întâlnit-o, dar îți poți aminti alte informații importante despre acea conversație.”

Cum să-ți păstrezi mintea lucidă

Dr. Mitchell ne reamintește: „Pe măsură ce îmbătrânim, este normal ca mintea noastră să încetinească puțin. Nu mai procesăm informațiile la fel de repede și este posibil să avem probleme în a ne aminti lucruri. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne menține mintea ageră. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face este să rămânem activi și implicați. Asta înseamnă să ne menținem la curent cu activitățile sociale, să învățăm lucruri noi și să rămânem activi din punct de vedere fizic. Cercetările au arătat că persoanele care rămân active și angajate pe tot parcursul vieții lor tind să aibă un declin cognitiv mai mic decât cele care nu o fac. O altă modalitate bună de a ne menține mintea ageră este să avem o dietă sănătoasă. Mâncatul multor fructe și legume a fost legat de o mai bună funcție cognitivă. În cele din urmă, somnul suficient este, de asemenea, esențial. Somnul ne ajută creierul să se odihnească și să se reîncarce și a fost asociat cu o memorie și o funcție mentală mai bune. Urmând acești pași, putem contribui la menținerea minții noastre ascuțite pe măsură ce îmbătrânim.”

Ce pot indica problemele de memorie

Dr. Mitchell explică: Unul dintre primele lucruri care vin de obicei în minte atunci când ne gândim la pierderea memoriei este boala Alzheimer. Cu toate acestea, multe alte afecțiuni pot cauza probleme de memorie. De exemplu, persoanele cu demență pot avea dificultăți în a-și aminti evenimente recente, dar pot fi capabile să își amintească amintiri din copilărie. Afecțiunile medicale, cum ar fi crizele, traumatismele craniene și problemele tiroidiene pot duce, de asemenea, la probleme de memorie. În unele cazuri, pierderea memoriei poate fi un efect secundar al anumitor medicamente. De exemplu, atunci când o afecțiune medicală subiacentă cauzează pierderi de memorie, este esențial să se caute tratament pentru starea respectivă pentru a îmbunătăți funcționarea cognitivă. În plus, multe strategii pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, cum ar fi ținerea unui jurnal, utilizarea dispozitivelor mnemotehnice și petrecerea timpului cu prietenii și membrii familiei. Problemele de memorie pot fi frustrante și chiar înfricoșătoare.”

Uiți informații importante

Pe măsură ce îmbătrânim, este normal să începem să uităm lucruri ici și colo”, spune Dr. Mitchell. Ne rătăcim cheile sau nu ne amintim ce am urcat la etaj. Dar atunci când uitarea începe să interfereze cu viața noastră de zi cu zi, ar putea însemna că problemele noastre de memorie sunt scăpate de sub control. Uitarea informațiilor importante este îngrijorătoare din câteva motive. În primul rând, poate cauza probleme la locul de muncă sau la școală. Dacă uităm termene limită sau întâlniri importante, performanța noastră va avea de suferit. În al doilea rând, poate pune presiune asupra relațiilor noastre. În cele din urmă, uitarea lucrurilor poate fi periculoasă. Dacă nu reușim să ne luăm medicamentele sau să închidem aragazul, am putea fi răniți. Dacă începi să uiți lucruri mai des decât ți-ai dori, este esențial să vorbești cu un medic. Pierderea memoriei este un simptom comun al îmbătrânirii, dar poate fi cauzată și de afecțiuni care stau la baza sănătății, cum ar fi Alzheimer sau demența. Un medic va putea să te ajute să îți dai seama care este cauza pierderii de memorie și să vină cu un plan care să te ajute să o gestionezi mai bine.”

Uiți informațiile învățate recent

Potrivit Dr. Mitchell, uitarea informațiilor recent învățate este un semn îngrijorător că problemele de memorie sunt scăpate de sub control din câteva motive. În primul rând, indică faptul că creierul tău nu stochează corect noile amintiri. Acest lucru poate fi incredibil de frustrant, mai ales dacă simti că te străduiești din greu să-ți amintești ceva și pur și simplu nu se lipește. În plus, uitarea informațiilor învățate recent poate însemna că amintirile existente încep să se estompeze. Acest lucru poate fi deosebit de îngrijorător, deoarece poate indica faptul că problemele tale de memorie progresează și ar putea duce, în cele din urmă, la probleme mai grave.”

Ai probleme în a te concentra și a focaliza pe sarcini

Dr. Mitchell împărtășește: Dacă ai probleme de concentrare și de focalizare asupra sarcinilor, este un semn îngrijorător că problemele tale de memorie sunt scăpate de sub control. Atunci când nu te poți concentra, este mai greu să îți amintești lucruri. Iar atunci când nu îți poți aminti ceva, este mai probabil să faci greșeli. Acest lucru poate cauza probleme la locul de muncă, acasă și în viața personală. Dacă uiți date sau întâlniri importante sau dacă ai probleme în a ține evidența unui proiect la serviciu, este timpul să iei măsuri. Poți face multe lucruri pentru a-ți îmbunătăți memoria, dar este esențial să începi prin a primi ajutor de la un profesionist. Acesta vă poate evalua situația și poate elabora un plan care să te ajute să readuci memoria pe drumul cel bun.”

Te simți neobișnuit de uituc și dezorganizat

Pe măsură ce îmbătrânim, este normal să ne confruntăm cu o oarecare uitare și cu schimbări în capacitatea noastră de a ne aminti lucruri”, afirmă Dr. Mitchell. Cu toate acestea, anumite semne de avertizare ale bolii Alzheimer pot indica momentul în care pierderea memoriei nu mai este o parte normală a îmbătrânirii. Un astfel de semn de avertizare este ceea ce medicii numesc uitare neobișnuită”. Aceasta se poate manifesta prin uitarea motivului pentru care ai intrat într-o cameră sau prin uitarea unor conversații sau evenimente recente. Dacă te confrunți cu acest tip de uitare în mod regulat, ar putea însemna că problemele tale de memorie sunt scăpate de sub control.

Un alt semn de avertizare la care trebuie să fi atent este dezorganizarea. Aceasta se poate manifesta prin faptul că te pierzi în locuri familiare sau că ai dificultăți în a ține evidența facturilor sau a medicamentelor. Dacă ai observat că devii din ce în ce mai dezorganizat, este esențial să vorbești cu medicul tău despre acest lucru. Problemele de memorie pot avea un impact grav asupra calității vieții tale, așa că este necesar să primești ajutor dacă ai probleme cu memoria.”