• Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă, lipsindu-l de oxigen.
  • Cercetătorii au constatat că, în 43% din cazuri, mini-atacul cerebral a avut loc în cele șapte zile anterioare evenimentului major.
  • Autorul principal al studiului, Peter Rothwell, a explicat că tratarea AIT în câteva ore” ar putea ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral complet.

Accidentul vascular cerebral reprezintă a patra cauză de deces în Marea Britanie, fiind responsabil de pierderea unei vieți la fiecare 17 minute. Potrivit Brain Research UK, un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă, lipsindu-l de oxigen.

Cel mai frecvent tip este accidentul vascular cerebral ischemic, care apare atunci când cheaguri de sânge sau alte particule blochează vasele de sânge din creier – acestea reprezintă aproximativ 85% din toate accidentele vasculare cerebrale.

Un studiu, publicat în revista Neurology, a identificat faptul că aproape un sfert dintre pacienții care suferă un accident vascular cerebral ischemic suferă mai întâi un atac ischemic tranzitoriu (AIT) – sau un mini” accident vascular cerebral. Cercetătorii au constatat că, în 43% din cazuri, mini-atacul cerebral a avut loc în cele șapte zile anterioare evenimentului major.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Șaptesprezece la sută au suferit un AIT în aceeași zi, iar nouă la sută în ziua anterioară accidentului vascular cerebral. Autorul principal al studiului, Peter Rothwell, profesor de cercetare la Universitatea din Oxford, a explicat că tratarea AIT în câteva ore” ar putea ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral complet.

Citat în Science Daily, acesta a declarat: Acest studiu indică faptul că momentul în care se produce un AIT este critic, iar cele mai eficiente tratamente ar trebui inițiate la câteva ore după un AIT, pentru a preveni un atac major”.

Semnele unui mini accident vascular cerebral

Potrivit NHS, un AIT poate aduce aceleași simptome la care se face referire în binecunoscutul acronim FAST.

Fața – Este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, persoana să nu poată zâmbi sau să aibă gura sau ochiul căzuți.

Brațele – Este posibil ca persoana să nu poată ridica ambele brațe și să nu le poată menține acolo, din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț.

Vorbire – Vorbirea lor poate fi încețoșată sau confuză, sau persoana poate să nu fie capabilă să vorbească deloc, în ciuda faptului că pare a fi trează; de asemenea, poate avea probleme în a înțelege ceea ce îi spuneți.

Timp – Este timpul să sunați imediat la 999 dacă observați oricare dintre aceste semne sau simptome. Cu toate acestea, există și alte semne de avertizare ale unui AIT la care trebuie să fiți atenți.

Autoritatea de sănătate adaugă: „Simptomele din testul FAST identifică cele mai multe accidente vasculare cerebrale și AIT, dar un AIT poate provoca ocazional simptome diferite care apar brusc (de obicei în câteva secunde)”.

Aceste simptome includ:

Paralizia completă a unei părți a corpului, pierderea bruscă a vederii, vedere încețoșată sau vedere dublă, vertij, stare de rău, amețeală, confuzie, dificultate în a înțelege ce spun ceilalți, probleme cu echilibrul și coordonarea, dificultăți la înghițire (disfagie).

Dacă credeți că dumneavoastră sau cineva cunoscut suferă un AIT sau un accident vascular cerebral, trebuie să apelați imediat la numărul de urgențe.

„Un AIT este un avertisment că există riscul de a suferi un accident vascular cerebral complet în viitorul apropiat”, adaugă NHS.

„Dacă credeți că ați avut un AIT anterior, dar simptomele au trecut între timp și nu ați primit sfaturi medicale la momentul respectiv, faceți o programare urgentă la un medic de familie. Aceștia vă pot îndruma pentru o evaluare în spital, dacă este cazul.”