- Potrivit CDC, 37,3 milioane de persoane din populația SUA – peste 11 procente – suferă de diabet.
- Dacă nu este tratat, diabetul poate duce la afecțiuni grave de sănătate.
- Cunoașterea factorilor de risc și a semnelor timpurii ale diabetului de tip 2 poate ajuta la prevenirea sau la întârzierea dezvoltării acestei afecțiuni cronice.
Potrivit CDC, 37,3 milioane de persoane din populația SUA – peste 11 procente – suferă de diabet.
„Diabetul apare atunci când ai prea mult zahăr, numit și glucoză, în sânge”, spune medicul Adrian Vella. „În mod normal, atunci când corpul tău digeră alimentele, zahărul intră în sânge, apoi în celule, unde servește drept combustibil pentru aceste celule. Zahărul ajunge în celule cu ajutorul hormonului insulină. Atunci când mănânci pancreasul secretă insulină în sânge. Pe măsură ce insulina circulă, aceasta acționează ca o cheie care permite zahărului să intre în celule și scade cantitatea de zahăr din sânge. La persoanele cu diabet și prediabet, acest proces nu funcționează așa cum ar trebui. În loc să alimenteze celulele, zahărul se acumulează în fluxul sanguin.”
Dacă nu este tratat, diabetul poate duce la afecțiuni grave de sănătate. „ Mulți oameni nu știu că au un nivel ridicat al glicemiei până când nu sunt diagnosticați cu diabet de tip 2. Adesea, în acest moment, îl au de ceva timp”, spune medicul endocrinolog Athena Philis-Tsimikas, MD. „Cunoașterea factorilor de risc și a semnelor timpurii ale diabetului de tip 2 poate ajuta la prevenirea sau la întârzierea dezvoltării acestei afecțiuni cronice care afectează milioane de oameni. Totuși, diabetul de tip 2 este mai mult decât o simplă boală a glicemiei. Este însoțit, de obicei, de tensiune arterială ridicată și de grăsimi, sau lipide, ridicate în sânge. Dacă această triplă amenințare nu este detectată, toate cele trei aspecte pot cauza probleme de sănătate.”
Înainte de a fi diagnosticat diabetul de tip 2 în toată regula, apare prediabetul – care ar trebui luat ca un semnal de alarmă serios. „La ce se rezumă totul este următorul lucru: Prediabet înseamnă că, dacă nu faci nimic, ai un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2″, spune Jane Jeffrie Seley, DNP, CDE, asistentă medicală specializată în diabet și educator certificat în diabet în cadrul diviziei de endocrinologie, diabet și metabolism de la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center. „ Prediabet este egal cu risc ridicat. Explicați-o astfel și oamenii încep să fie atenți.”
Iată cinci semne că ai diabet, potrivit experților:
Creșterea foamei și a setei
Setea crescută și inexplicabilă este unul dintre primele și cele mai frecvente semne de prediabet și diabet. „Indiferent cât de mult bei, ai impresia că ești în continuare deshidratat. Țesuturile tale (cum ar fi mușchii) sunt, de fapt, deshidratate atunci când există prea multă glucoză (zahăr) în sânge”, spun Amy Hess-Fischl, MS, RD, LDN, BC-ADM, CDCES, și Lisa M. Leontis RN, ANP-C. „Corpul tău extrage lichid din țesuturi pentru a încerca să dilueze sângele și să contracareze glucoza ridicată, astfel încât țesuturile tale vor fi deshidratate și vor trimite mesajul că trebuie să bei mai mult. Acest lucru este, de asemenea, asociat cu o urinare crescută. Chiar și după ce ai mâncat, este posibil să te simți foarte înfometat. Acest lucru se datorează faptului că mușchii tăi nu primesc energia de care au nevoie din alimente; rezistența la insulină a organismului tău împiedică glucoza să intre în mușchi și să furnizeze energie. Prin urmare, mușchii și alte țesuturi trimit un mesaj de „foame”, încercând să obțină mai multă energie în organism.”
„Simptomul clasic al senzației de foame provine frecvent din faptul că o persoană cu diabet nu poate utiliza bine glucoza ca sursă de energie în interiorul celulelor”, spune James Norman, MD, FACS, FACE. „Glucoza circulă în sânge, dar celulele nu o pot absorbi pentru a o folosi ca și combustibil. Moleculele de zahăr din sânge în exces se „varsă” și în urină, ceea ce înseamnă că, în timp ce sângele se filtrează prin rinichi, o parte din zahăr iese din sânge și nu este reabsorbită. Zahărul în plus care se află acum în urină determină moleculele de apă să o urmeze (un principiu normal al fizicii) și, prin urmare, persoana cu diabet urinează frecvent (al doilea simptom clasic al diabetului). Acest lucru duce, evident, la cel de-al treilea simptom clasic, care este acela de a fi frecvent însetat. Organismul poate simți că se pierde un exces de apă din cauza urinării frecvente și răspunsul normal este de a deveni însetat.”
Oboseală
Oboseala este un semn precoce comun al diabetului de tip 2, spun experții. „Faptul că glicemia urcă și coboară toată ziua este epuizant și poate face ca persoanele cu glicemie necontrolată să se simtă foarte obosite”, spune Mary Ellen Phipps, MPH, RDN, LD. „Așadar, una dintre cele mai bune modalități de a stimula energia pentru diabet este să te concentrezi pe reglarea glicemiei. Mulți oameni nu își dau seama că nivelul de energie și cât de obosit te simți (sau nu) este foarte strâns legat de nivelul de zahăr din sânge. Dacă te uiți la simptomele atât ale hipoglicemiei (glicemie scăzută), cât și ale hiperglicemiei (glicemie ridicată) și vei vedea oboseala enumerată ca simptom pentru ambele afecțiuni.”
A fi atenți la nivelul de zahăr din sânge este crucial la persoanele cu diabet pentru a combate oboseala. „Așadar, pe durate lungi de timp, glicemia prost gestionată poate duce cu siguranță la oboseală inexplicabilă și epuizare”, spune Phipps. „Stimularea nivelurilor de energie atunci când ai diabet este în mare măsură legată de a ne asigura că facem tot ce putem pentru a promova niveluri stabile de zahăr din sânge. Acest lucru este valabil atât pentru persoanele cu diabet de tip 2, cât și pentru orice alt tip de diabet. Aici intervine echilibrarea meselor și gustărilor noastre cu grăsimi, fibre și proteine.”
Amorțeală și furnicături – alte simptome de diabet
Amorțeala și furnicăturile la nivelul picioarelor reprezintă un alt simptom comun și îngrijorător al diabetului. „Mai mult de 30 de milioane de americani trăiesc cu diabet, iar neuropatia periferică, sau afectarea nervilor la nivelul picioarelor, este una dintre cele mai frecvente – și cele mai grave – complicații ale bolii”, spune podiatrul Thomas F. Vail, DPM. „Leziunile nervoase provoacă arsuri, furnicături, greutate sau amorțeală la nivelul picioarelor și afectează până la 70% din toți pacienții diabetici. Neuropatia poate fi un aspect destul de înfricoșător al diabetului, deoarece pacienții pot să nu fie capabili să simtă durerea. Dacă nu poți simți o rană sau o durere, aceasta ar putea duce la o infecție gravă.”
Dacă se confruntă cu leziuni nervoase, persoanele cu diabet trebuie să fie foarte atente pentru a nu se accidenta. „Dacă simți leziuni ale nervilor diabetici, îngrijirea picioarelor devine și mai critică. Aceasta începe acasă, cu verificări zilnice ale picioarelor”, spune Dr. Vail. „Verifică-ți picioarele pentru orice leziuni și pentru modificări ale pielii, ale părului sau chiar ale temperaturii pielii. Dacă nu îți poți vedea bine picioarele, încearcă să proptești o oglindă sau cere ajutorul prietenilor sau familiei. Le recomand pacienților cu neuropatie periferică să nu meargă niciodată desculți din cauza riscului de rănire. Persoanele cu neuropatie periferică ar trebui să consulte un podiatru în mod regulat pentru a ajuta la depistarea din timp a oricăror schimbări în sănătatea picioarelor lor.”
Obezitatea
Obezitatea și diabetul sunt strâns legate, avertizează medicii. „Epidemia de prediabet urmează epidemia de obezitate”, spune Dr. Louis Aronne, director al Centrului de control cuprinzător al greutății de la NewYork-Presbyterian și profesor Sanford I. Weill de cercetare metabolică la Weill Cornell Medicine. „Este destul de clar că o creștere a greutății corporale crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Pe măsură ce greutatea corporală în populația generală a crescut, rata diabetului a urmat în aceeași măsură.”
O explicație a legăturii dintre obezitate și diabet este că celulele adipoase provoacă rezistență la insulină. Vestea bună? Pierderea în greutate poate ajuta la gestionarea simptomelor și la inversarea rezistenței la insulină. „Oricare ar fi greutatea cu care începi, dacă pierzi între 5 și 7 kg din totalul greutății, obții beneficii enorme pentru sănătate”, spune Dr. Aronne. „Asta pentru că, pe măsură ce celulele grase se micșorează, o modificare a producției de hormoni cheie îmbunătățește rezistența la insulină, inflamația, tensiunea arterială și multe alte tulburări metabolice asociate cu obezitatea.”
Probleme de vedere
Vederea încețoșată poate fi un semn de diabet și nu trebuie ignorată niciodată. „Dacă ai diabet de mult timp sau dacă nu-ți gestionezi și controlezi bine glicemia, este mai probabil să te confrunți cu complicații ale vederii, inclusiv orbire”, spune optometristul din New Orleans Jarrett Johnson, OD, MPH. „Este important pentru toată lumea. Dar pentru persoanele cu diabet sau prediabet, poate juca un rol esențial în prevenirea sau întârzierea orbirii. Aproximativ 90 la sută din pierderile de vedere legate de diabet pot fi prevenite, dar detectarea timpurie este esențială. Fă-ți regulat examinări oftalmologice complete și contactează-ți imediat medicul oftalmolog dacă vederea ta se schimbă brusc sau devine neclară, cu pete sau încețoșată.
„Atunci când ai diabet, vasele de sânge din retină sunt mai predispuse la scurgeri de lichid în maculă, ceea ce, la rândul său, duce la umflături”, explică Dr. Johnson. „Acest lucru se numește edem macular diabetic, o afecțiune periculoasă care poate distruge vederea ascuțită din maculă, ducând la pierderea parțială sau completă a vederii… Totuși, atunci când ai diabet, nivelul ridicat al zahărului din sânge poate provoca atât de multe daune vaselor de sânge din retină încât încep să se formeze altele noi”, spune Dr. Johnson. „Iar atunci când aceste noi vase de sânge cresc pe retină sau pe iris, determină creșterea presiunii oculare – și rezultă glaucomul.”