• Aproape 90.000 de cazuri de infecții respiratorii sunt raportate în ultima săptămână.
  • Numărul infecțiilor respiratorii a crescut cu peste 5% față de săptămâna anterioară.
  • S-au înregistrat 181 de cazuri de gripă clinică la nivel național.
  • Două cazuri de gripă sunt confirmate de laborator, cu virusuri gripale A și B.
  • Peste 533.000 de persoane s-au vaccinat antigripal până la 20 octombrie.

Cazurile de viroze respiratorii explodează în această perioadă, cu aproape 90.000 de îmbolnăviri raportate doar în ultima săptămână.

Medicii ne atrag atenția să luăm măsuri de protecție. Numărul de cazuri de gripă clinică și de infecții confirmate cu virusuri gripale A și B este în creștere, fapt ce arată că sezonul rece vine cu provocări serioase pentru sănătatea noastră.

Ce sfătuiți să facem ca să ne protejăm mai bine în sezonul acesta?

„Înainte de toate, este, într-adevăr, o curbă ascendentă pentru tot ce înseamnă virusuri gripale și viroze în general, dar punctul de maximă intensitate e mai încolo.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Dacă ne uităm de la ce s-a întâmplat în ultimii ani, finalul de an și luna ianuarie înseamnă, de fapt, cele mai multe cazuri. Și foarte probabil că așa se va întâmpla și acum. 

Sigur că schimbările bruște de temperatură și faptul că la prânz e cald și în extreme e frig, asta înseamnă un risc mai mare de a face aceste infecții.

Ce ne așteaptă de acum încolo, în afară de creșterea numărului de cazuri, va depinde extrem de mult de protecția prin vaccinare. Știu că poate sună a clișeu, dar în funcție de vaccinarea antigripală care se va face în săptămânele care urmează, vom avea și un sezon de gripă care va fi mai liberat sau nu. 

Sigur, regulile de igienă și tot ce am vorbit în pandemie rămân valabile. Chiar dacă pare un lucru puțin important, să știți că spălatul mâinilor cu apă și săpun, regulile de igienă în general și faptul că în momentul în care am o simptomatologie respiratorie, nu știu dacă e gripă sau viroză, mă auto-izolez. 

Sunt lucrurile care ne pot ajuta pe noi toți să trecem mai repede prin sezonul care urmează”, a declarat Adrian Marinescu, Director Medical al Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, pentru Aleph News.

Cât de eficientă este vaccinarea antigripală în prevenirea complicațiilor și cât de importantă este pentru categoriile vulnerabile?

„În momentul în care ai deja infecție, ai deja gripă, nu ai de ce să te mai vaccinezi. Trebuie să pleci de la ideea că dacă ești o persoană vulnerabilă, prin vârstă, prin bolile cronice, prin faptul că ești supraponderal, vei avea o probabilitate mult mai mare de a face o formă severă în momentul în care te îmbolnăvești.

Și atunci, clar că vaccinarea antigripală mă scapă, de multe ori, de gripă, dar și dacă fac totuși episodul de gripă, va fi fără complicații și voi trecem mai ușor. Practic nu îmi pun viața în pericol”, a declarat Adrian Marinescu, Director Medical al Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, pentru Aleph News.

Citește și