• Hepatita C este o infecție virală care se răspândește prin sânge, provocând o inflamație a ficatului care poate cauza boli hepatice grave dacă nu este tratată.
  • Este un virus care se transmite atunci când sângele unei persoane infectate ajunge în fluxul sanguin al altei persoane.
  • Afecțiunea nu provoacă nici un simptom evident, aproximativ 50% dintre persoanele infectate ignorând complet faptul că o au.

Hepatita C este o infecție virală care se răspândește prin sânge, provocând o inflamație a ficatului care poate cauza boli hepatice grave dacă nu este tratată. Este un virus care se transmite atunci când sângele unei persoane infectate ajunge în fluxul sanguin al altei persoane.

Afecțiunea nu provoacă nici un simptom evident, aproximativ 50% dintre persoanele infectate ignorând complet faptul că o au.

Se estimează că în jur de 118.000 de persoane din Marea Britanie au avut hepatită cronică C în 2019″, precizează NHS. Organismul național de sănătate a adăugat: Poți fi infectat cu ea dacă intri în contact cu sângele unei persoane infectate”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Atunci când ficatul este inflamat de hepatita C, apar o serie de anomalii la nivelul ficatului. Acest lucru poate fi extrem de periculos, deoarece ficatul este vital pentru sănătatea generală, ajutând la activarea enzimelor pentru a ajuta o varietate de funcții corporale, la conversia substanțelor nutritive în energie, producerea bilei pentru a ajuta la digestie, descompunerea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor, stocarea fierului, sintetizarea proteinelor din sânge și contribuția la factorii de coagulare a sângelui

Simptomele hepatitei C

Multe persoane care au hepatita C nu sunt conștiente, deoarece nu prezintă nici un simptom al infecției. Acestea pot apărea mai târziu, pe măsură ce ficatul lor devine din ce în ce mai deteriorat”, potrivit NHS.

Doar una din trei sau patru persoane are simptome în primele șase luni, ceea ce este cunoscut sub numele de hepatită C acută. În cazul în care acestea apar, iată câteva dintre semnele de care trebuie să fi conștient: dureri abdominale, urină galben închisă, oboseală, febră, icterul, scaune de culoare deschisă, pierderea poftei de mâncare.

Hepatita C și boala ficatului gras

Ficatul gras este foarte frecvent la pacienții cu virusul hepatitei C. Cercetările recente au început să definească legătura dintre boala ficatului gras și hepatita C.

Poți avea boala ficatului gras de sine stătător sau poate însoți o infecție cu hepatita C”, spune Digestive Disease Consultants. Acesta a adăugat: Dacă ai hepatita C, șansele de a dezvolta boala ficatului gras sunt mai mari decât să dezvolți boala de una singură.”

Potrivit datelor, aproximativ 50% dintre persoanele cu hepatită C au și boala ficatului gras. Fibroza ridicată este, de asemenea, sinonimă cu ambele afecțiuni, ceea ce înseamnă îngroșarea sau cicatrizarea țesutului.

Tratamentul pentru hepatita C

Dacă te îngrijorează riscul de a suferi de această afecțiune, testele de laborator sunt o modalitate de a-i arăta medicului tău de familie dacă ești la risc.

Un diagnostic de hepatită C este confirmat printr-un test de sânge”, a adăugat Digestive Disease Consultants. Pentru a confirma diagnosticul de ficat gras, medicul poate solicita o ecografie sau o tomografie computerizată pentru a obține o imagine a ficatului. De asemenea, medicul poate solicita o biopsie hepatică pentru a vedea cât de mult a progresat boala.”