• Diabetul de tip 2 este o criză globală de sănătate, miliarde de oameni din întreaga lume suferind de această boală.
  • Atunci când o persoană suferă de diabet, nivelul de zahăr din sânge devine prea ridicat, ceea ce, la rândul său, provoacă diverse simptome.
  • Pielea unei persoane poate prezenta, unele simptome, cum ar fi mâncărimi majore, uscăciune și chiar piele crăpată, observate la nivelul coatelor, picioarelor și mâinilor.

Diabetul de tip 2 este o criză globală de sănătate, miliarde de oameni din întreaga lume suferind de această boală. Atunci când o persoană suferă de diabet, nivelul de zahăr din sânge devine prea ridicat, ceea ce, la rândul său, provoacă simptome precum sete crescută, nevoia de a urina mai des și probleme la nivelul ochilor, inimii și nervilor.

Pielea unei persoane poate prezenta, de asemenea, unele simptome, cum ar fi mâncărimi majore, uscăciune și chiar piele crăpată, observate la nivelul coatelor, picioarelor și mâinilor.

De ce se întâmplă acest lucru și cum poți combate această afecțiune a pielii înainte ca ea să devină gravă, punând eventual o persoană în pericol de amputare?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Piele uscată, cu mâncărimi și crăpături

Dacă suferi de diabet, este mai probabil să ai pielea uscată. Atunci când există prea mult zahăr în sânge în organism, apa este extrasă pentru a ajuta la repararea acestui proces. Rezultatul este o piele uscată, cu mâncărimi și crăpături, care se observă în special la nivelul coatelor, picioarelor, picioarelor și mâinilor.

„În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot afecta și nervii”, adaugă WebMD. Acest lucru se numește neuropatie diabetică, ceea ce ar putea face ca o persoană să simtă mai greu tăieturile, rănile sau infecțiile.

Diabetes.co.uk explică: „Persoanele cu diabet zaharat se pot confrunta cu o pierdere mai mare de lichid din organism din cauza nivelului ridicat de glucoză din sânge, ceea ce poate provoca uscăciunea pielii la nivelul picioarelor, coatelor, picioarelor și în alte zone ale corpului.”

În cazul în care pielea uscată apare ca urmare a diabetului, site-ul adaugă: „Dacă pielea uscată devine crăpată, germenii pot pătrunde în aceste zone și pot provoca infecții, ceea ce înseamnă că îngrijirea pielii este esențială. Dacă nu sunt verificate în mod regulat, chiar și problemele minore de îngrijire a pielii pot evolua în complicații grave ale diabetului, cum ar fi ulcerele piciorului diabetic și chiar amputarea.”

Un studiu publicat în American Diabetes Association a explorat mai departe problema mâncărimilor pielii ca fiind un semn timpuriu al diabetului de tip 2. Cercetarea a analizat 2.656 de persoane cu diabet și 499 fără această afecțiune și fără simptome neobișnuite.

S-a constatat că mâncărimea a fost un simptom comun, afectând aproximativ 11,3% dintre cei cu diabet, comparativ cu doar 2,9% dintre cei care nu aveau această afecțiune. De asemenea, a constatat că pruritul troncual de origine necunoscută (TPUO) este semnificativ mai frecvent la persoanele diabetice decât la cele non-diabetice.

Pruritul este denumirea medicală pentru mâncărime. Alte afecțiuni ale pielii cauzate de diabetul de tip 2 pot include: o infecție bacteriană, o infecție fungică, necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD) – o afecțiune inflamatorie, xantomatoză eruptivă – umflături galbene, asemănătoare unui bob de mazăre.

Modalități de a reduce pielea uscată, crăpată și mâncărimea pielii

Potrivit dermatologilor, sfaturile pentru a reduce pielea uscată includ: hidratarea zilnică, folosirea unui detergent delicat atunci când faci baie/duș, acordă-ți îngrijiri medicale pentru bătăturile de pe picioare, solicită asistență medicală imediată pentru o infecție a pielii sau a unghiilor, tratează imediat tăieturile sau rănile, păstrează unghiile de la picioare scurte.

Dacă crezi că ai putea avea diabet, ar trebui să mergi la medicul de familie, deoarece acesta poate diagnostica diabetul. Va trebui să faci un test de sânge.