SJU Craiova, fonduri europene de 3.2 milioane de euro pentru echipamente și dezinfectanți. Nu se mai fac teste la cerere

Fără teste COVID la cerere, la spitalul județean Craiova. Managerul se pregătește pentru zile negre și economisește kiturile de testare pentru urgențe.

Capacitatea noastră este limitată, 400 de teste pe zi. Deja suntem foarte solicitaţi de către DSP şi trebuie să lucrăm aceste probe cu prioritate. (…) În jur de 300 de probe vin zilnic. Probabil că cererea va fi mai mare în curând”, spune Laurențiu Ivanovici, manager SJU Craiova.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova încearcă să mai cumpere o linie de prelucrare a testelor COVID cu bani europeni.

Echipamente de protecție și dezinfectanți, cumpărate cu fonduri europene: Finanțare de 3.2 milioane de euro

Şi echipamente de protecţie şi dezinfectanţi vor fi achiziţionate tot cu fonduri europene. Pentru acestea, spitalul a obţinut o finaţare de 3.2 milioane de euro.

Din aprilie şi până acum, aici au fost prelucrate 32 de mii de teste COVID.

În aparat se pun probele. Se pregătesc, se pun în acest aparat şi durează 6 ore pentru izolarea de ARN”, explică un medic în laborator.

Aici este un slab pozitiv. Iar aici este un pozitiv”, adaugă medicul.

Timpul mare pentru procesarea probelor, explicat de un medic specialist în genetică medicală

Ioana Streaţă, medic specialist în genetică medicală, explică de ce durează atât de mult procesarea probelor.

Sunt 6-7 ore cât durează să generezi rezultatele pentru 200 de probe.Şi mai durează, apoi, 4-5 ore ca să interpretezi, să generezi rezultatele, să transmiţi şi să raportezi”, spune Ioana Streață, medic specialist în genetică medicală.

Până acum, în România, au fost făcute două milioane șapte sute de mii de teste. În ultimele zile, cam jumătate dintre cei care se testează o fac la cerere.

Exit mobile version