- Un specialist român stabilit în SUA avertizează asupra evoluţiei noii tulpini a virusului SARS CoV-2 şi spune că aceasta nu poate fi anticipată.
- A fi foarte optimist în momentul asta este destul de iresponsabil, este concluzia profesorului.
Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie şi membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului şi în Programul Postuniversitar în Microbiologie şi Imunologie de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, susţine că evoluţia pandemiei nu poate fi anticipată.
„În ultimele două zile am citit în mod repetat afirmaţia că, deoarece nouă varianta Omicron nu pare a avea o patogenicitate foarte crescută, faptul că are o transmisibilitate mare e un lucru bun. Pentru că toată lumea se va imuniza rapid şi în felul asta vom scăpa mai repede. Că ceea ce se întâmplă este ilustrarea a ceea ce este scris în cărţile de virologie, anume că pe măsură ce tulpinile îşi cresc transmibilibitatea, le scade patogenicitatea. Cu părere de rău, o să trebuiască să va dezamăgesc”, a anunţat Apetrei, pe Facebook.
Expertul susţine că impactul modificărilor genetice asupra comportamentului virusului este foarte diferit de la un scenariu la altul. De asemenea, populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene, astfel încât nu se ştie cum va evolua virusul în Europa.
„Omicron pare a avea o transmisibilitate foarte mare. Şi încărcături virale foarte mari. A fi foarte optimist în momentul asta este destul de iresponsabil. Că de obicei, cea mai bună atitudine este prudenţă. Masca. O spun cu toată responsabilitatea profesională, şi îmi pun întreagă carieră jos: cine se mai opune în momentul asta purtării măştii în mod sistematic şi corect este ori criminal ori cretin iremediabil. Şi dacă nu-i convine, să mă dea în judecată”, a precizat Cristian Apetrei.
În ultimele zile, varianta Omicron a fost descoperită în numeroase ţări din Europa.