• Sistemele de sănătate la nivel mondial riscă să fie copleșite și în 2023, pe măsură ce Omicron se răspândește, a declarat Organizația Mondială a Sănătății.
  • Deși au fost administrate peste 13 miliarde de doze de vaccinuri la nivel mondial, obiectivul OMS de 70% din populația fiecărei țări nu a fost atins.
  • La nivel mondial, aproximativ 79% dintre persoanele în vârstă de 60 de ani sau mai mult au primit vaccinul primar.

Anul viitor ar putea fi anul în care COVID-19 ar putea înceta să mai reprezinte o urgență la nivel mondial, dar sistemele de sănătate globale riscă în continuare să fie copleșite, a declarat Organizația Mondială a Sănătății pentru Sky News.

De la protestele de izolare din China, la mult așteptata redeschidere a Japoniei, până la președintele Joe Biden care a declarat că pandemia s-a încheiat în SUA, coronavirusul a rămas pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în 2022.

Una dintre cele mai importante știri din acest an a fost creșterea tulpinii Omicron, care a ajuns să domine numărul de cazuri COVID-19 la nivel mondial.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Am atins un vârf de peste 23 de milioane de cazuri raportate într-o săptămână”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, de la OMS. A trebuit să ne redesenăm scara. Pe de o parte, în timp ce am văzut acea creștere uriașă a transmiterii, în medie Omicron nu a fost la fel de severă ca Delta, dar totuși, în unele țări, a provocat mai multe decese din cauza simplului număr de cazuri”.

Poate că Omicron a devenit varianta dominantă, spune Dr. Van Kerkhove, dar aceasta continuă să evolueze și să se schimbe, existând aproximativ 500 de sublinii în circulație.

Ea a adăugat: Și acesta este motivul pentru care supravegherea trebuie să continue. Trebuie să urmărim variantele cunoscute. Trebuie să fim capabili să le detectăm pe cele noi”.

Dar, în ciuda schimbărilor cu Omicron, vaccinurile originale continuă să reziste împotriva bolilor grave, spune Dr. Van Kerkhove. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut în ceea ce privește acoperirea vaccinală la nivel mondial, a adăugat ea.

Deși au fost administrate peste 13 miliarde de doze de vaccinuri la nivel mondial, obiectivul OMS de 70% din populația fiecărei țări nu a fost atins. Acesta este unul dintre domeniile în care pot fi observate inegalități în ceea ce privește accesul.

La nivel mondial, aproximativ 79% dintre persoanele în vârstă de 60 de ani sau mai mult au primit vaccinul primar, dar acest număr este de numai 60% în Africa. Nu atingem aceste obiective. Și trebuie să o facem în fiecare țară, dar, cu precădere în țările cu venituri mai mici, ne lipsesc aceste persoane.”

Unele țări din regiunile Asia și Pacific, de exemplu, au fost mult mai închise în timpul pandemiei, deoarece au încercat să se izoleze în timp ce derulau programe de vaccinare. Thailanda, care depinde foarte mult de turism, a fost una dintre primele țări asiatice care s-au deschis, în timp ce Japonia și Hong Kong au fost printre ultimele. În aceste regiuni persistă prevalența purtării măștilor, care a fost în mare parte abandonată în alte părți ale lumii.

Proteste

Protestele din China față de închiderea strictă a țării s-au extins în unele dintre cele mai importante tulburări pe care regimul le-a cunoscut de la Piața Tiananmen încoace. Dar, după ce majoritatea restricțiilor zero-COVID au fost brusc anulate în urma protestelor, virusul s-a răspândit în țară în mare parte necontrolat.

Noul val i-a determinat pe unii dintre cei mai importanți oameni de știință să avertizeze în ultimele săptămâni că ar putea fi prea devreme pentru a declara sfârșitul pandemiei.

Este clar că ne aflăm într-o fază foarte diferită [a pandemiei], dar, în opinia mea, valul care urmează să apară în China este un wild card”, a declarat în decembrie anul acesta virusologul olandez Marion Koopmans, care face parte dintr-un comitet al OMS însărcinat cu consilierea privind situația de urgență a COVID.

Canada a cunoscut propriile proteste la începutul anului, când camioanele au intrat în capitala țării într-o demonstrație împotriva vaccinurilor obligatorii, care s-a transformat într-un protest mai amplu împotriva excesului guvernului.