- Gravidele stresate pot naște copii cu probleme de învățare sau ADHD
- Mai ales în pandemie, medicii recomandă activități recreative
- Citesc, ascultă muzică, fac sport, așa încearcă gravidele să scape de griji
Pandemia ne pune tuturor viețile în pericol, chiar și unui făt. Dacă mama e stresată în timpul sarcinii, copilul poate avea probleme de sănătate și tulburări de comportament.
Dacă aștepți un copil să știi că pandemia este un pericol și pentru fătul încă nenăscut. Stresul mamei determină niveluri ridicate de cortizol care străpunge placenta și ajunge la copil. Acest hormon de stres este dăunător pentru structurile importante din creier, mai ales în perioada de formare a fătului. După naștere, bebelușul poate avea de la colici, la dificultăți de învățare, ADHD sau predispoziție spre diverse dependențe, arată un studiu britanic. Certurile cu partenerul sau violența din partea soțului sunt factorii care dăunează cel mai mult fătului. In schimb sprijinul barbatului ar putea diminua stresul gravidei.
Ana Maria Cazan, psiholog: „Pot să existe anumite întârzieri în dezvoltarea copilului, uneori e vorba de naştere prematură, greutate mai mică la naştere a copilului. Unele studii arată că cei care în perioada prenatală au fost expuşi stresului au comportamente mai agresive. Pot să existe anumite întârzieri în dezvoltare sau vocabular.”
Diana Nistor este însărcinată în luna a noua. A aflat asta chiar în martie când s-a instaurat panica în România. Are câteva regrete, dar a reușit să rămână echilibrată emoțional și să diminueze stresul perioadei.
Diana Nistor, gravidă: „Recunosc că toată treaba asta cu coronavirus mi-a furat din bucuria de a deveni mamă. Soţul meu nu m-a putut însoţi la nicio ecografie. Nu a putut auzi fetiţa, nu a putut să o vadă în timp real. Cu toate astea am rămas pozitivă, optimistă şi entuziastă. Am citit foarte mult, am dansat şi cântat muzică rap!”
Influencerița Like Creața așteaptă și ea un copil și povestește care e sentimentul în pandemie.
Cristina Lupu, gravidă: „Să fii însărcinată în pandemie clar nu e uşor. A fost foarte trist momentul în care i-am auzit cum ii batea inimioara şi el nu era acolo. Mănânc, mă uit la Tv, mai ud un brăduţ, citesc o carte.”