• Mene Pangalos, de la AstraZeneca: Cred cu adevărat că acest vaccin va avea un impact mare asupra pandemiei
  • Din studiu au făcut parte persoane de peste 55 de ani într-un procent de doar 20%
  • Jurnalul medical Lancet a publicat marți rezultate parțiale ale testelor cu vaccinul

Cele mai recente studii sugerează că vaccinul pentru COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca este sigur și eficient în 70% din cazuri. Rămân totuși întrebări cu privire la eficiența sa în cazul protejării persoanelor de peste 55 de ani, scrie AP.

Experții spun că vaccinul poate fi aprobat, în ciuda eficienței mai scăzute față de alte companii farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri contra COVID-19.

„Ceea ce putem vedea pare un rezultate rezonabil, dar este ceva mai complicat decât ceea ce am văzut până acum”, a spus dr. Buddy Creech, cercetător al Universității Vanderbilt, care ajută la testarea altor două vaccinuri.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Jurnalul medical Lancet a publicat marți rezultate parțiale ale testelor cu vaccinul realizate în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud. Rezultate de siguranță au fost înregistrate la 23.745 de participanți, iar la alți 11.636 au fost depistate diverse niveluri de protecție..

Rezultatele sunt greu de interpretat, deoarece, dintr-o eroane, unii participanți au primit o jumătate de doză urmată de o doză completă, în locul a două doze complete.

Cercetătorii susțin că vaccinul i-a protejat împotriva bolii pe 62% dintre cei cărora li s-au administrat două doze complete și pe 90% dintre cei cărora li s-a administrat inițial jumătatea dozei.

Cu toate acestea, experți independenți susțin că al doilea grup este prea mic – 2.741 de persoane – și este nevoie de mai multe teste.

Grupul care a primit jumătate de doză nu a inclus nicio persoană de peste 55 de ani. Per total, doar 20% dintre participanții la studiul AstraZeneca au făcut parte din această grupă de vârstă.

„Nu avem probleme de siguranță cu privire la vaccin”, a spus unul dintre cercetătorii care au participat la studiu, Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford. El a adăugat că nu a fost nevoie de spitalizări în rândul participanților la studiu și nici nu au apărut boli grave.

Mene Pangalos, de la AstraZeneca, a numit rezultatele „foarte convingătoare” și a spus că „arată clar că avem un vaccin eficient” care îndeplinește criteriile de aprobare din întreaga lume. „Cred cu adevărat că acest vaccin va avea un impact mare asupra pandemiei”, a spus el.