• Studiul publicat în The Lancet Psychiatry Journal arată că anxietatea, depresia și insomniile au fost cele mai comune printre pacienții care s-au vindecat de Covid-19
  • Cercetătorii au descoperit și predispoziția la demență
  • Conform studiului, 20% dintre cei infectați cu coronavirus dezvoltă o boală psihică în decursul a 90 zile
  • Studiul a vizat dosarele medicale electronice a 69 milioane oameni din SUA, dintre care peste 62.000 oameni fiind cazuri de Covid-19

Un studiu complex realizat de psihiatrii arată că 20% dintre cei infectați cu coronavirus dezvoltă o boală psihică în decursul a 90 zile, iar mulți dintre supraviețuitorii Covid-19 sunt predispuși să dezvolte boli psihice, relatează Reuters.

Anxietatea, depresia și insomniile au fost cele mai comune printre pacienții care s-au vindecat de Covid-19 în rândul pacienților participanți la studiu, iar cercetătorii au descoperit și predispoziția la demență.

„Oamenii se tem că cei care au suferit de Covid, vor fi predispuși la probleme mintale, iar descoperirile noastre arată că este posibil să se întâmple asta” a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.

Recomandări

ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL
JANNIK SINNER CÂȘTIGĂ LA US OPEN

Acesta a adăugat că doctorii și oamenii de știință din toată lumea trebuie să investigheze urgent cauzele și să găsească tratamente noi pentru boli psihice în urma Covid-19.

Studiul, publicat în The Lancet Psychiatry Journal, a vizat dosarele medicale electronice a 69 milioane oameni din Statele Unite, dintre care peste 62.000 oameni fiind cazuri de Covid-19.

În primele trei luni de la diagnosticarea cu Covid-19, 1 din 5 au trecut prin anxietate, depresie și insomnii. Conform cercetătorilor, acest lucru a fost de două ori mai probabil să se întâmple la cei cu Covid-19 – vindecați sau în curs de vindecare – decât la pacienții cu alte afecțiuni, în aceeași perioadă.

Studiul a descoperit și că oamenii cu boli mintale pre-existente au fost cu 65% mai predispuși la a fi diagnosticați cu Covid-19, decât cei fără.

Specialiștii în boli mintale – care nu au contribuit în mod direct la studiu – au spus că descoperirile întăresc dovezile conform cărora Covid-19 poate afecta creierul și mintea, sporind astfel riscurile pentru dezvoltarea unor boli psihice.

Michael Bloomfield, un psihiatru de la Universitatea College London, a spus că „asta ar putea fi o combinație a factorilor de stres psihologic generați de pandemie și a efectelor fizice ale bolii”

Simon Wessely, profesor de psihiatrie la King’s College London, a întărit și susținut afirmațiile altor specialiști, conform cărora cei care au deja boli mintale sunt mai predispuși la a avea Covid-19: „Covid-19 afectează sistemul nervos central, crescând astfel riscul de a dezvolta bolile mintale aferente. Însă acest studiu confirmă că nu despre asta e toată povestea, ci faptul că riscul este sporit în cazul celor cu probleme de sănătate anterioare” a spus acesta.