• În timp ce unii susțin că pandemia de COVID-19 a început probabil într-un laborator, mulți oameni de știință cred că coronavirusul a sărit pentru prima dată la oameni într-o „piață umedă” din orașul chinez Wuhan.
  • Astfel de piețe – în care animalele vii și carnea sunt vândute unele lângă altele – au fost condamnate de mult timp ca puncte fierbinți de transmitere virală de la animal la om, dar oamenii de știință avertizează acum că schimbările climatice ar putea reproduce condițiile unei piețe umede la scară globală.
  • Studiul se bazează pe mai multe ipoteze: că lumea va continua să se încălzească, că animalele vor migra așa cum se preconizează și că agenții patogeni pe care aceștia îi poartă vor găsi o modalitate de a infecta oamenii.

Potrivit unui studiu publicat joi, cel puțin 15.000 de noi transmisii virale de la o specie la alta ar putea avea loc în următorii 50 de ani, pe măsură ce încălzirea globală determină animalele sălbatice să migreze spre teritoriul uman.

Cercetătorii au avertizat că aceste animale ar putea răspândi boli precum SARS, Ebola sau Zika la oameni, Africa și Asia fiind cele mai expuse riscului, scrie RT.com.

În timp ce unii susțin că pandemia de COVID-19 a început probabil într-un laborator, mulți oameni de știință cred că coronavirusul a sărit pentru prima dată la oameni într-o „piață umedă” din orașul chinez Wuhan.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Astfel de piețe – în care animalele vii și carnea sunt vândute unele lângă altele – au fost condamnate de mult timp ca puncte fierbinți de transmitere virală de la animal la om, dar oamenii de știință avertizează acum că schimbările climatice ar putea reproduce condițiile unei piețe umede la scară globală.

Studiul, publicat joi în revista „Nature”, prevede că o creștere a temperaturilor globale chiar și cu mai puțin de două grade Celsius va muta habitatele unor animale sălbatice mai aproape de cele ale oamenilor, ceea ce ar putea introduce în rândul oamenilor zeci de mii de virusuri care în prezent sunt limitate la mediul sălbatic.

Cea mai apropiată analogie este, de fapt, riscurile pe care le vedem în comerțul cu animale sălbatice”, a declarat autorul principal Colin Carlson, profesor la Georgetown University Medical Center. „Ne facem griji cu privire la piețe deoarece aducerea împreună a animalelor nesănătoase în combinații nenaturale creează oportunități pentru acest proces de apariție în trepte – cum ar fi modul în care SARS a sărit de la lilieci la civetă, apoi de la civetă la oameni. Dar piețele nu mai sunt speciale; într-un climat în schimbare, acest tip de proces va fi o realitate în natură cam peste tot”.

Liliecii, un pericol pentru oameni

Studiul a prezis că liliecii vor conduce majoritatea transmiterii. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt rezervoare cunoscute de viruși, reprezintă aproximativ 20% din toate speciile de mamifere și pot zbura pe distanțe mari.

Fiind un „hotspot global de diversitate a liliecilor”, Asia de Sud-Est va fi un punct de focar pentru o nouă transmitere, au avertizat cercetătorii. Cu toate acestea, mai mult de 3.000 de specii de mamifere vor migra probabil către noi habitate, iar zonele dens populate, precum regiunea Sahel din Africa, India și Indonezia, vor fi, de asemenea, expuse riscului, au scris cercetătorii.

Acest studiu se bazează pe mai multe ipoteze: că lumea va continua să se încălzească, că animalele vor migra așa cum se preconizează și că agenții patogeni pe care aceștia îi poartă vor găsi o modalitate de a infecta oamenii.

Nu este clar cum anume ar putea afecta aceste noi virusuri speciile implicate”, a declarat co-autorul principal Gregory Albery, „dar este probabil ca multe dintre ele să se traducă prin noi riscuri de conservare și să alimenteze apariția unor noi focare la om”.

Chiar dacă încălzirea globală este menținută sub pragul de 2 grade, descris ca fiind „cel mai rău scenariu” în Acordul de la Paris, viitoarele răspândiri virale ar putea avea loc oricum, a avertizat echipa lui Carlson.

Când un liliac brazilian cu coadă liberă ajunge până în Appalachia, ar trebui să investim în a ști ce virusuri îl însoțesc”, a spus Carlson. „Încercarea de a depista aceste salturi de gazde în timp real este singura modalitate prin care vom putea preveni ca acest proces să ducă la mai multe răspândiri și la mai multe pandemii”.