- Coronavirusul dă complicaţiile grave pe termen lung, chiar şi la câteva luni după vindecare.
- Cercetătorii au găsit anomalii la creier la 6 luni de la recuperare.
- Specialiştii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanţă magnetică pe 46 de pacienţi vindecaţi de virus şi 30 de pacienţi sănătoşi.
Coronavirusul dă complicaţiile grave pe termen lung, chiar şi la câteva luni după vindecare. Simptomele neurologice asociate includ dificultăţi de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, ameţeli, senzaţie de înţepături, alterarea simţului olfactiv sau gustativ, depresie sau anxietate.
Cercetătorii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanţă magnetică pe 46 de pacienţi vindecaţi de virus şi 30 de pacienţi sănătoşi, notează agenţia ANSA. RMN-urile au fost efectuate în termen de 6 luni de la recuperare.
În rândul pacienţilor cu COVID lung, cele mai des raportate simptome au fost oboseala, dificultăţile de somn, lipsa de atenţie şi problemele de memorie. Rezultatele RMN au arătat că pacienţii vindecaţi prezentau anomalii la nivelul lobului frontal şi al trunchiului cerebral în comparaţie cu cei sănătoşi.
„Aceste regiuni ale creierului sunt legate de oboseală, insomnie, anxietate, depresie, dureri de cap şi probleme cognitive”, au spus cercetătorii. Lobul frontal este, de asemenea, legat de înţelegerea şi producerea limbajului, de atenţie, de inhibiţia motorie şi de imaginaţie, precum şi de procesele cognitive sociale.
Cecetătorii au constatat, de asemenea, o diferenţă semnificativă în regiunea diencefalică a trunchiului cerebral. Această regiune este asociată cu multe funcţii corporale esenţiale, inclusiv coordonarea cu sistemul endocrin pentru eliberarea de hormoni, transmiterea semnalelor senzoriale şi motorii către cortexul cerebral şi reglarea ritmurilor circadiene (ciclul somn-veghe).
„Studiul evidenţiază complicaţiile grave pe termen lung care pot fi provocate de coronavirus, chiar şi la câteva luni după recuperarea după infecţie”, au spus aceiaşi cercetători.