STUDIU. Aproximativ 20% dintre foștii utilizatori de Ozempic și Wegovy se îngrașă din nou

Un nou studiu arată că, în anumite cazuri, aproximativ unul din cinci pacienți nu reușește să mențină greutatea pe care a pierdut-o cu ajutorul medicamentelor, scrie New York Post.

Un raport publicat pe Epic Research a constatat că 17,7% dintre utilizatorii de medicamente pentru diabet precum Ozempic și Wegovy și-au recăpătat toată greutatea, dacă nu chiar mai mult, după ce au încetat să le mai ia.

Cei 20.274 de pacienți studiați – observați la un an de la oprirea utilizării – au pierdut fiecare cel puțin 2,5 kilograme în timp ce luau medicamente precum semaglutida Ozempic. În mod similar, 18,7% au experimentat același lucru de la injecțiile cu liraglutidă precum Saxenda.

„Greutatea a început să apară ca niciodată”, a declarat pentru The Messenger Artemis Bayandor, 41 de ani, fost utilizator de Wegovy. De la scăderea inițială de 15 kilograme înainte de a renunța, ea a ajuns în cel mai greu punct al său la 246 de kilograme și a avut un apetit extrem de agresiv.

Cu toate acestea, o majoritate de două treimi dintre utilizatorii care s-au oprit timp de un an fie pe semaglutid, fie pe liraglutid au reușit să continue pierderea în greutate inițiată în timp ce luau injecțiile, arată cercetarea.

De asemenea, 56,2% dintre pacienți au reușit să își mențină aceeași greutate în momentul renunțării sau au continuat să slăbească. Dintre cele 17.733 de persoane studiate care au pierdut cel puțin 5 kilograme cu liraglutidă înainte de a întrerupe utilizarea, 55,7% au rămas la aceeași greutate sau au continuat să piardă kilograme.

Cercetătorii au descoperit recent și faptul că Ozempic ar putea avea un dublu rol de prevenire a cancerului de ficat pentru anumiți pacienți cu diabet.

Citește și

Exit mobile version