- The Lancet a publicat un studiu care arată că 49.7% dintre pacienții spitalizați cu COVID au rămas cu simptome chiar și după vindecare.
- 68% dintre pacienți prezintă cel puțin un simptom la șase luni de la vindecare.
- O treime dintre pacienți au dificultăți de respirație chiar și după un an de la diagnostic.
- Studiul a avut la bază un eșantion de 1270 de persoane, diagnosticate cu COVID și internate în perioada ianuarie – mai 2021 în Wuhan, China.
Revista medicală britanică The Lancet a publicat un studiu care arată că 49.7% dintre pacienții spitalizați cu COVID au rămas cu simptome chiar și după vindecare, relatează France 24.
Cele mai întâlnite simptome sunt oboseala și slăbiciunea musculară, stări pe care foștii pacienți COVID le acuză chiar și la 12 luni după externare.
68% dintre pacienți prezintă cel puțin un simptom la șase luni de la vindecare, iar o treime dintre aceștia au dificultăți de respirație chiar și după un an de la diagnostic.
Persoanele afectate cel mai mult de oboseală și slăbiciune musculară
Conform studiului, femeile suferă de cele două simptome mai mult decât bărbații: cu 43% mai mult decât bărbați.
În plus, femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații la anxietate sau depresie.
Alte simptome pe care le acuză pacienții după ce s-au vindecat de COVID-19
Foștii pacienți COVID mai suferă de dureri în piept, palpitații, pierderea apetitului, pierderea greutății, piele iritată sau chiar confuzie și halucinații, dar și cheaguri de sânge în plămâni.
88% dintre pacienții activi profesionali înainte de infectarea cu COVID au revenit la muncă după aproximativ un an.
Metodologie
Studiul a avut la bază un eșantion de 1270 de persoane care au fost diagnosticate cu COVID și internate în perioada ianuarie – mai 2021 în Wuhan, China.