• Cel mai mare studiu asupra proteinelor ar putea permite diagnosticarea bolii Alzheimer cu până la 10 ani mai devreme, identificând proteinele crescute înainte ca boala să fie diagnosticată.
  • Proiectul UK Biobank Pharma Proteomics va analiza până la 5.400 de proteine din 600.000 de mostre de sânge, având potențialul de a revoluționa diagnosticul timpurie pentru boli precum cancerul și demența.
  • Cercetările ar putea duce la dezvoltarea unor teste de sânge pentru diagnosticarea rapidă a bolilor autoimune și a altor afecțiuni, prin analiza schimbărilor în nivelul proteinelor.

Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată cu până la zece ani mai devreme, după finalizarea celui mai mare studiu mondial asupra proteinelor. Cercetarea, care va începe în Marea Britanie în această lună, își propune să identifice modul în care bolile se dezvoltă și să paveze calea pentru teste de sânge care să detecteze boli precum cancerul și demența cu mult înainte de a fi diagnosticate de medici, scrie The Independent.

Datele preliminare ale acestui proiect au permis cercetătorilor să identifice proteinele crescute la pacienții care dezvoltă demență cu până la zece ani înainte de diagnostic și cu șapte ani înainte de diagnosticarea anumitor tipuri de cancer.

Proiectul UK Biobank Pharma Proteomics ar putea fi o „piesă esențială în puzzle-ul științific”, spun experții, având potențialul de a transforma sistemul de sănătate până la sfârșitul deceniului.

Recomandări

„STOP FOC” ÎN GAZA
CINE PARTICIPĂ LA CEREMONIE?
CARE-I ISTORIA OCHELARILOR?
EMINESCU DIN CLUJ
SPERANȚĂ ÎN ONCOLOGIE
EȘTI COMPLEX, EȘTI EMINESCU

Profesorul Sir Rory Collins, principalul investigator și director executiv al UK Biobank, a declarat: „Datele colectate în cadrul studiului vor permite cercetătorilor din întreaga lume să desfășoare cercetări legate de sănătate, explorând cum stilul de viață, mediul și genetica duc, prin proteine, la dezvoltarea unor boli în anumite persoane, în timp ce altele nu sunt afectate. Aceste date ne vor permite să identificăm persoanele care sunt susceptibile să dezvolte boli cu mult înainte ca acestea să apară, iar ulterior să căutăm metode prin care să prevenim aceste condiții”.

Studiul va permite cercetătorilor să determine cum genele, stilul de viață și mediul cauzează boli prin schimbări în nivelul proteinelor din sânge. Există, de asemenea, posibilitatea de a crea teste de sânge pentru a diagnostica condiții autoimune precum scleroza multiplă și boala Crohn mai rapid și mai precis.

Proteomica este studiul pe scară largă al proteinelor, analizând rolul acestora în boli și modul în care structura și funcția lor provoacă afecțiuni.

Ministrul științei, Lord Patrick Vallance, a lăudat planul, afirmând că acesta are „potențialul de a deschide o nouă eră de posibilități”. Proiectul este o extindere a unui program pilot revoluționar, care a publicat date despre aproape 3.000 de proteine din mostre de sânge de la 54.000 de participanți la UK Biobank.

Proiectul extins – susținut de un consorțiu de 14 firme farmaceutice – își propune să măsoare până la 5.400 de proteine din 600.000 de mostre de sânge. Aceste mostre provin din probe prelevate acum 15-20 de ani, când a început studiul UK Biobank, de la 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, precum și a doua mostre prelevate de la 100.000 de voluntari UK Biobank la 10-15 ani după aceea.

Profesorul Naomi Allen, director științific la UK Biobank, a spus: „Datele preliminare arată deja că anumite proteine sunt crescute la persoanele care vor dezvolta diverse tipuri de cancer cu până la șapte ani înainte de diagnosticarea clinică. Iar în cazul demenței, cu până la zece ani înainte de diagnostic”.

„Este posibil să dezvoltăm teste de sânge simple care să detecteze bolile mult mai devreme decât în prezent. De exemplu, în cazul demenței, putem imagina că dacă am avea un test de sânge care măsoară acest grup de proteine specifice, care sunt crescute la cei care vor dezvolta mai târziu boala Alzheimer, aceștia ar putea beneficia de tratamente noi, deja disponibile, care sunt concepute pentru a trata boala în stadiu incipient.”

Se înțelege că grupul de firme farmaceutice, care include Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer și GSK, a investit zeci de milioane de lire sterline în acest proiect.

Fondurile vor susține inițial cercetătorii să măsoare nivelurile proteinelor din 300.000 de mostre, lucru care se preconizează că va dura aproximativ 12 luni. Aceste date vor fi puse la dispoziția cercetătorilor aprobați de UK Biobank în lansări treptate începând din 2026, iar setul complet de date va fi adăugat pe platforma de analiză a cercetării UK Biobank până în 2027.

Citește și