• Cercetătorii atrag însă atenția că există mai puține dovezi pentru acest tip de patologie.
  • Studiile analizate înglobează peste 93.000 de cazuri.
  • Suferința uneia dintre aceste situații dăunează creierului, provocând consecințe fizice, dar și psihologice, sub forma unor tulburări diverse.

Suferința unei traume psihologice în copilărie crește semnificativ riscul de a dezvolta o tulburare psihică la vârsta adultă. Mai exact, de până la trei ori, potrivit unui studiu recent condus de cercetători de la Institutul de Cercetări Medicale Hospital del Mar, publicat în revista European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience. Studiul analizează cele paisprezece recenzii și meta-analize publicate până în prezent în reviste de specialitate pe această temă și este primul care ia în considerare întreaga gamă de tulburări psihice existente.

În total, studiile analizate înglobează peste 93.000 de cazuri, dezvăluind o legătură directă între suferirea unei traume psihologice la vârsta pediatrică și riscul de a dezvolta o patologie mentală mai târziu în viață.
Cele mai frecvente traume din copilărie sunt abuzul emoțional, fizic și sexual, precum și neglijarea emoțională sau fizică și hărțuirea, deși există multe altele.

Suferința uneia dintre aceste situații dăunează creierului, provocând consecințe fizice, dar și psihologice, sub forma unor tulburări diverse. În cazul abuzului emoțional, cea mai frecventă traumă este asociată cu cea mai răspândită tulburare în rândul populației, cea de anxietate. Dar există, de asemenea, o relație între traumele din copilărie și alte patologii, cum ar fi psihoza, care este legată de toate traumele, tulburarea obsesiv-compulsivă sau tulburarea bipolară.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Riscul de a suferi de tulburare de personalitate borderline crește de până la cincisprezece ori în cazul în care s-a suferit o traumă în copilărie. Trauma la vârsta adultă este, de asemenea, asociată cu o creștere de patru ori a riscului de a suferi ulterior de o tulburare psihică. Cercetătorii atrag însă atenția că există mai puține dovezi pentru acest tip de patologie.