• Vaccinurile anti-COVID sunt extrem de sigure, susțin autoritățile din Marea Britanie
  • Autoritățile au evaluat rapoartele de la aproape șapte milioane de doze administrate până la 24 ianuarie
  • Aproximativ trei din 1.000 de persoane vaccinate au suferit reacții adverse

Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca administrate milioanelor de britanici sunt extrem de sigure, cu unele efecte secundare ușoare, spune Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor din Marea Britanie, relatează BBC.

Autoritățile au evaluat rapoartele de la aproape șapte milioane de doze administrate până la 24 ianuarie. Majoritatea dozelor administrate sunt ale companiei Pfizer. Dintre acestea au fost raportate aproximativ 22.820 de reacții adverse severe. Aproximativ trei din 1.000 de persoane vaccinate au suferit reacții adverse. Aproape toate cazurile au fost ușoare, persoanele acuzând dureri în zona care a fost administrat vaccinul sau simptome asemănătoare gripei.

Aceste efecte secundare nu sunt boala în sine, ci răspunsul organismului la vaccin. De obicei, dispar în câteva zile, spune Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Reacțiile alergice severe sunt foarte rare

Pot apărea reacții alergice severe la vaccinul Pfizer, dar sunt foarte rare: între unul și două cazuri la 100.000 de doze administrate, estimează experții. Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor a primit 101 rapoarte referitoare la alergii.

Medicii au avertizat deja că persoanele cu antecedente de reacții alergice semnificative la ingredientele din vaccinul Pfizer nu ar trebui să îl utilizeze. În Marea Britanie, oamenii pot raporta orice reacții apărute după ce au primit vaccinul Autorității de Reglemantare a Medicamentelor.

Cele primite de agenție până acum nu dezvăluie reacții grave neașteptate. Specialiștii spun că aceste rezultate ar trebui să liniștească populația și susțin că există dovezi puternice că vaccinurile vor salva vieți și vor preveni formele severe ale bolii.

Profesorul Munir Pirmohamed, un medic care a evaluat siguranța vaccinurilor în Marea Britanie, a declarat: „Este extrem de sigur. Beneficiile depășesc cu mult riscurile. Spun asta și familiei mele”.

Directorul executiv al Agenției de Reglementare a Medicamentelor, June Raine, a declarat: „Siguranța este cuvântul nostru de ordine. Este vital ca oamenii să-și continue administrarea dozei atunci când le vine rândul”.

Reacțiile frecvente care pot afecta până la una din 10 persoane și, de obicei, se ameliorează în câteva zile includ:

  • dureze în zona unde s-a efectuat vaccinul
  • durere de cap
  • frisoane
  • oboseală
  • greață
  • febră
  • ameţeală
  • slăbiciune
  • durere musculară

Autoritățile spun că au fost înregistrate 143 de decese printre milioanele de persoane vaccinate. Însă, acest lucru nu este alarmant sau îngrijorător, iar moartea persoanelor nu este în niciun fel legată de vaccin.

De asemenea, autoritatea de reglementare a primit 75 de rapoarte de paralizie facială, dar această afecțiune poate apărea în mod natural. Autoritatea a declarat: „Numărul de rapoarte de paralizie facială primite până în prezent este similar cu rata naturală așteptată și nu sugerează în prezent un risc crescut în ceea ce privește vaccinările. Vom continua să monitorizăm aceste evenimente.”