• Studiul de față documentează faptul că, deși copiii nu par a fi dominanți în transmiterea în gospodărie, transmisibilitatea acestora era în creștere pe măsură ce noi variante continuă să apară.
  • Cercetarea și implementarea vaccinării la copii este extrem de importantă, având în vedere riscurile grave de complicații pe care le prezintă COVID-19 pediatric.
  • Analizele de caz ale infecțiilor pediatrice casnice și meta-analizele privind SAR au fost cele două părți în care au fost incluse studii.

Un nou studiu publicat în International Journal of Infectious Diseases analizează sistematic literatura de specialitate. Acesta realizează o meta-analiză pentru a evalua prevalența COVID-19 pediatric în grupuri de familii, pentru a estima rata de atac secundar al copiilor din gospodărie și pentru a compara transmisibilitatea SARS-CoV-2 în diferite grupe de vârstă.

Pentru realizarea acestui studiu au fost respectate liniile directoare PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses). Două sau mai multe cazuri confirmate de COVID-19 în rândul persoanelor în care diagnosticarea cazurilor a avut loc la o distanță de două săptămâni unul față de celălalt au identificat un grup de transmitere în gospodărie. Contactele din gospodărie nu au fost membrii familiei care locuiau neapărat împreună. În schimb, aceștia au fost definiți ca fiind contactele apropiate care au avut contacte neprotejate cu cazul index/principal.

Rata atacurilor secundare a fost utilizată pentru a estima în mod empiric transmisibilitatea SARS-CoV-2. Numărul de cazuri secundare din gospodărie împărțit la numărul total de contacte din gospodărie a fost definit ca rata atacului secundar în gospodărie (SAR). Persoanele cu vârsta sub 18 ani au fost definite drept copii.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Principalele constatări

Cercetătorii au observat că, în analizele de caz, cazurile la copii au constituit doar o mică parte din transmiterea în gospodării. Constatări de acest gen sugerează că este puțin probabil ca copiii să fie cauza principală a infecției în grupurile familiale. În concordanță cu meta-analizele anterioare, oamenii de știință au observat o transmisibilitate mai mică în gospodărie atât la cazurile index pediatrice, cât și la contacții secundari, în comparație cu adulții. Pe baza acestor constatări, copiii pot fi mai puțin susceptibili la COVID-19 decât adulții.

S-a constatat o diferență marcantă între copiii sub 10 ani și cei peste 10 ani și, în concordanță cu un alt studiu, oamenii de știință au constatat o transmisibilitate mai mare în rândul copiilor mai mici. Cu toate acestea, din cauza numărului limitat de studii, această diferență a fost lipsită de putere statistică, ceea ce sugerează necesitatea mai multor studii viitoare.

Oamenii de știință au estimat că SAR total cumulat la nivelul gospodăriei de copii index/cazuri primare și cazuri secundare este de 0,20 și 0,24. Atât în cazul copiilor cazuri index, cât și în cazul contacților, s-a observat o transmisibilitate mai mică în gospodărie în comparație cu cea a adulților. Au fost efectuate analize pe subgrupuri de diferite variante și perioade, care au evidențiat o SAR la domiciliu mai mare la copii (Omicron: 0,56, Alpha: 0,42, Delta: 0,35, Wild: 0,20). Mai mult, atunci când au dominat noile variante, nu s-a constatat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește SAR în gospodărie între copii și adulți.