- CIPRA: 44% români identifică dulciurile ca principala formă de răsfăț.
- CIPRA: 14% români susțin că nu consumă alcool, iar 35% spun că beau cel puțin o dată pe săptămână.
- Tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani consumă cel mai mult junk-food și alcool.
- Bărbații au o pondere mai mare când vine vorba de consum de alcool: 49%.
Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar românii se răsfață mai mult ca oricând cu… mâncare. Dulciurile, junk-food-ul, tutunul și alcoolul sunt principalele surse de relaxare pentru români, arată o analiză a Asociației CIPRA.
Advertisment
Care sunt primele date ale studiului?
Sărbătorile de iarnă sunt cunoscute pentru tendința de face excese când vine vorba de mâncare. 44% dintre respondenți identifică consumul de zahăr drept principala formă de răsfăț, aspect care se regăsește mai des în rândul femeilor (50%) decât la bărbați (38%).
În clasament cel mai des sunt întâlnite: junkfood-ul-26%, tutun- 21% și alcool 18% cu o tendință mai mare în rândul bărbațior. Consumul de junkfood, tutun și alcool e preferat într-o măsură mai mare în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani. Cel mai mult românii consumă alcool la evenimentele festive, ieșiri cu prietenii sau mese (34%).
Recomandări
Un procent de doar 7% susțin că beau alcool în momente mai puțin plăcute din viață. Dacă ne uităm la o comparație cu anul anterior, un procent mai mare de persoane consumă 1-2 pahare la petreceri ceea ce înseamnă 57%, comparativ cu 50% în 2023. Cu toate acestea, 21% dintre respondenți continuă să consume 5-7 pahare sau mai multe.
Mai caută românii alternative sănătoase?
Într-un procent mai mic: doar 14% dintre români afirmă că nu consumă alcool, în timp ce 35% beau cel puțin o dată pe săptămână, bărbații au o pondere mai mare de 49%. Studiul din 2024 indică o reducere a frecvenței și cantității de alcool consumate comparativ cu 2023, în contextul în care 1 din 4 respondenți își propune să diminueze consumul de alcool și tutun.
Ceea ce este important de subliniat este necesitatea accesului la informații corecte și programe educaționale care să ajute la conștientizarea riscurilor pe care excesele le au asupra sănătății și calității vieții.
Citește și
- Ce restricții vor fi în traficul din București? Astăzi vor avea loc manifestări dedicate comemorării a 35 de ani de la Revoluție
- Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
- Cum influențează decizia lui Trump economia României? Care sunt provocările privind cheltuielile pentru apărare
Partenerii noștri