STUDIU. Ceea ce mănânci ar putea să taie din efectul medicamentelor

Ai grijă ce mănânci și bei, mai ales când iei pastile. Unele fructe, lactate, carne foarte procesată sau alimente fibroase pot afecta modul în care organismul metabolizează medicamentele, sugerează un nou studiu făcut în SUA.

Cercetătorii au inclus pe listă peste 85 de tipuri de pastile, de la anestezice și până la antidepresive sau medicamente pentru hipertensiune. Fructele precum portocala sau grapefruit conțin o substanță ce nu lasă ficatul să filtreze medicamentele cum trebuie, iar, în sânge, poate ajunge o cantitate mai mare de medicament.

Pentru că nu e de joacă cu asta, oamenii de știință lucrează deja la un grapefruit modificat genetic. Alte cazuri: bananele pot influența efectul medicamentelor pentru hipertensiune, cerealele și lactatele se leagă cu antibioticele, carnea procesat cu antidepresivele, iar alimentele bogat în fibre cu medicamentele pentru tiroidă.

Cercetătorii spun că acestea sunt doar primele date obținute, problema necesită și alte studii. Între timp, ce poți face este să citești cu atenție prospectul, în special modul de administrare a medicamentului.

Exit mobile version