• Un studiu din SUA a sugerat că îndulcitorii perturbă funcțiile ficatului.
  • Unele fructe, lactate, carne foarte procesată și alimente fibroase au interferează cu cât de bine funcționează medicamentele.
  • Cercetătorii spun că acestea sunt doar primele date obținute, problema necesită și alte studii.

Ai grijă ce mănânci și bei, mai ales când iei pastile. Unele fructe, lactate, carne foarte procesată sau alimente fibroase pot afecta modul în care organismul metabolizează medicamentele, sugerează un nou studiu făcut în SUA.

Cercetătorii au inclus pe listă peste 85 de tipuri de pastile, de la anestezice și până la antidepresive sau medicamente pentru hipertensiune. Fructele precum portocala sau grapefruit conțin o substanță ce nu lasă ficatul să filtreze medicamentele cum trebuie, iar, în sânge, poate ajunge o cantitate mai mare de medicament.

Pentru că nu e de joacă cu asta, oamenii de știință lucrează deja la un grapefruit modificat genetic. Alte cazuri: bananele pot influența efectul medicamentelor pentru hipertensiune, cerealele și lactatele se leagă cu antibioticele, carnea procesat cu antidepresivele, iar alimentele bogat în fibre cu medicamentele pentru tiroidă.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Cercetătorii spun că acestea sunt doar primele date obținute, problema necesită și alte studii. Între timp, ce poți face este să citești cu atenție prospectul, în special modul de administrare a medicamentului.