• Un studiu britanic a arătat că mixul de două vaccinuri anti-COVID diferite oferă un grad mai mare de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2.
  • Voluntarii care au participat la studiu și au fost vaccinați cu o doză de Pfizer, apoi cu o doză de AstraZeneca, au produs niveluri de anticorpi de cinci ori mai mari decât voluntarii vaccinați complet cu AstraZeneca.
  • Persoanele care au primit ser de la AstraZeneca, apoi de la Pfizer, au produs niveluri de anticorpi la fel de mari precum cei care au primit două doze de Pfizer.
  • Matthew Snape, expert în vaccinare la Universitatea din Oxford: „Nu este clar încă de ce amestecul oferă acest avantaj. Este foarte intrigant, să spunem doar atât”.

Combinarea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca oferă un grad mai mare de protecție împotriva coronavirusului, conform datelor preliminare ale unui studiu britanic, relatează The New York Times.

Studiul spune că mixul de două vaccinuri anti-COVID diferite oferă persoanei vaccinate un grad mai mare de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2.

Voluntarii care au participat la studiu au fost vaccinați cu o doză de ser anti-COVID Pfizer și cu o doză de AstraZeneca. În urma vaccinării combinate, organismul acestora a produs mai mulți anticorpi și mai multe celule imunitare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Matthew Snape, un expert în vaccinare la Universitatea din Oxford, a spus că: „Administrarea vaccinurilor în orice ordine ar putea să ofere protecție mai mare”.

Matthew Snape și colegii lui au început un studiu numit Com-COV în februarie 2021. În prima etapă a studiului au avut 830 de voluntari care au primit câte o combinație de vaccinuri din cele patru disponibile.

Unii au primit câte două doze de Pfizer sau câte două doze de AstraZeneca. Astfel, au constatat că ambele sunt eficiente. Alții, însă, au primit o doză de AstraZeneca, apoi o doză de Pfizer sau invers.

Cercetătorii au așteptat apoi patru săptămâni între administrarea celor două doze.

Studiile au arătat că vaccinul AstraZeneca este mult mai eficient dacă a doua doză este efectuată după 12 săptămâni, așa că cercetătorii derulează acum un studiu pe 12 săptămâni, iar rezultatele vor fi publicate luna viitoare.

Efecte adverse după vaccinarea anti-COVID cu două doze diferite de ser

Cercetătorii au descoperit că cei care au primit o doză de vaccin și un rapel diferit de primul au raportat în număr mare stări febrile, dureri musculare și dureri de cap. Voluntarii vaccinați cu același vaccin în ambele doze au raportat mai puține efecte adverse. Totuși, cei care au primit vaccinuri combinate nu au suferit de efecte adverse pentru mult timp.

Imunitatea după vaccinarea anti-COVID cu două doze diferite de ser

Voluntarii care au primit două doze de Pfizer au produs niveluri de anticorpi de aproape 10 ori mai mari decât cei care au fost vaccinați complet cu AstraZeneca.

Voluntarii care au fost vaccinați cu Pfizer, iar apoi cu AstraZeneca au produs niveluri de anticorpi de aproximativ cinci ori mai mari decât cei care au primit două doze de AstraZeneca.

Cei care au primit ser de la AstraZeneca, apoi de la Pfizer, au produs niveluri de anticorpi la fel de mari precum cei care au primit două doze de Pfizer.

În urma studiului s-a constatat că vaccinarea cu două seruri diferite a produs un nivel mai mare de celule imunitare decât vaccinarea cu două doze ale aceluiași vaccin.

„Nu este clar încă de ce amestecul oferă acest avantaj. Este foarte intrigant, să spunem doar atât”, a spus Matthew Snape.

Matthew Snape și cercetătorii au demarat un studiu similar, adăugând și vaccinurile Moderna și Novavax.