• Peștii de tip killifish din siturile cu concurență ridicată care au rămas în habitatul lor nativ pe durata experimentului nu au prezentat nicio schimbare în ceea ce privește dimensiunea creierului.
  • Experimentul a fost determinat de observația că peștii killifish din locurile fără prădători au creierul mai mare decât ceilalți.
  • Această creștere demonstrează o capacitate sporită de a căuta hrană, oferind peștilor killifish o șansă mai mare de supraviețuire.

Ca răspuns la un mediu cu concurența ridicată, peștii de Trinidad au dezvoltat creiere mai mari, ceea ce le-a sporit condiția fizică și ratele de supraviețuire, potrivit unui nou studiu publicat în Ecology Letters de către biologii de la Universitatea din Texas la Arlington.

Studiul, condus de profesorul de biologie Matthew Walsh și de Kaitlyn Howell, a examinat legătura dintre dimensiunea creierului și condiția fizică atunci când peștii killifish se găsesc în habitatele lor native și atunci când sunt transplantați din situri cu prădători în situri cu concurență ridicată, lipsite de prădători.

În timpul unui experiment de 30 de zile în apropiere de Arima, Trinidad, cercetătorii au determinat că, atunci când un pește este transplantat dintr-un mediu cu concurență scăzută într-un mediu cu concurență ridicată, există o relație puternică între dimensiunea mai mare a creierului și o creștere mai rapidă. Această creștere demonstrează o capacitate sporită de a căuta hrană, oferind peștilor killifish o șansă mai mare de supraviețuire.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

În plus, peștii de tip killifish din siturile cu concurență ridicată care au rămas în habitatul lor nativ pe durata experimentului nu au prezentat nicio schimbare în ceea ce privește dimensiunea creierului. Peștii transplantați care au persistat până la finalul experimentului au prezentat o dimensiune a creierului mult mai mare decât cei care nu au mai fost observați. Studiul oferă unele dintre primele dovezi experimentale cu privire la factorii care ar putea determina variația dimensiunii creierului.

Howell a declarat că experimentul a fost determinat de observația că peștii killifish din locurile fără prădători au creierul mai mare decât ceilalți.

Știam că există diferențe în ceea ce privește dimensiunea creierului între aceste două populații de pești, dar nu știam de ce, a spus Howell. Aceste rezultate oferă suport experimental că un creier mai mare poate fi adaptiv și poate crește fitness-ul în medii caracterizate de densități mari ale populației, resurse scăzute și concurență intensă.