• Consumul unui singur pahar mic de vin pe săptămână în cele trei luni dinaintea sarcinii poate modifica faţa copilului, sugerează un studiu.
  • Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între un nivel atât de mic de consum de alcool în timpul şi înainte de sarcină şi modificările feţei copiilor.
  • Profesorul Roshchupkin spune că faţa este o „oglindă a sănătăţii” deoarece reflectă bunăstarea generală a unui copil şi că acest studiu indică faptul că expunerea la alcool poate duce la probleme mai profunde. 

Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între un nivel atât de mic de consum de alcool în timpul şi înainte de sarcină şi modificările feţei copiilor. 

Oamenii de ştiinţă avertizează că faţa acţionează ca o oglindă a sănătăţii”, iar rezultatele ar putea indica faptul că unele probleme de sănătate mai profunde sunt asociate cu consumul de alcool de către mamă în timpul sarcinii, potrivit Telegraph.

S-a stabilit de mult timp o legătură între consumul mare de alcool în timpul sarcinii şi tulburarea de spectru alcoolic fetal, FASD, care duce la modificări faciale, precum şi la probleme de dezvoltare mentală şi fizică. 

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

NHS spune că nu se ştie cât de mult alcool, dacă este cazul, poate tolera un făt în condiţii de siguranţă, deoarece acesta nu poate procesa corect substanţa chimică din cauza ficatului nedezvoltat. Oficialii din domeniul sănătăţii recomandă femeilor să nu consume deloc alcool în timpul sarcinii pentru a reduce la minimum orice risc.

Fotografiile a peste 3.000 de copii de nouă ani şi aproape 2.500 de copii de 13 ani au fost introduse într-un algoritm de inteligenţă artificială care a identificat 200 de puncte diferite de pe faţă, cunoscute sub numele de trăsături. 

Mamele au fost întrebate cât de mult au băut în timpul şi imediat înainte de a rămâne însărcinate, cât de regulat au consumat şi până când în timpul sarcinii au consumat alcool.

„Pentru această sarcină, am dezvoltat un algoritm bazat pe inteligenţă artificială, care ia imagini 3D de înaltă rezoluţie ale feţei şi produce 200 de măsurători unice sau trăsături”, a explicat profesorul Gennady Roshchupkin de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.

„Le-am analizat pentru a căuta asocieri cu expunerea prenatală la alcool şi am dezvoltat hărţi termice pentru a afişa trăsăturile faciale particulare asociate cu consumul de alcool al mamei”.

Mamele care nu au băut timp de trei luni înainte de a rămâne însărcinate sau în orice moment înainte de naşterea copilului lor au constituit grupul de control şi au fost comparate cu femeile care au băut înainte de concepţie, dar au încetat când au rămas însărcinate, şi cu femeile care au băut pe tot parcursul sarcinii. 

Echipa a constatat că şi femeile care au băut mai puţin de 12 grame de alcool pe săptămână, echivalentul unei beri de 330 ml sau al unui pahar de vin de 175 ml, în cele trei luni dinaintea sarcinii au avut copii cu feţele uşor alterate. 

Profesorul Roshchupkin a declarat pentru The Telegraph că a existat o relaţie semnificativă între acest nivel mic de consum de alcool înainte de sarcină şi modificările faciale. 

„Am găsit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între expunerea prenatală la alcool şi forma feţei la copiii de nouă ani”, a declarat Xianjing Liu, primul autor al studiului şi doctorand.

„Cu cât mamele au consumat mai mult alcool, cu atât au existat schimbări mai semnificative din punct de vedere statistic”.

Algoritmul a constatat că copiii expuşi la alcool în uter au fost mai predispuşi să aibă vârful nasului întors în sus, nasul scurtat, bărbia întoarsă şi regiunile legate de pleoapa inferioară întoarsă înăuntru.

Oglinda sănătăţii

Modificările se estompaseră şi nu mai erau detectabile de către sistemul computerizat până la vârsta de 13 ani, iar cercetătorii spun că nici la vârsta de nouă ani, când computerul a găsit diferenţele, acestea nu ar fi fost vizibile pentru ochiul uman. 

Profesorul Roshchupkin spune că faţa este o „oglindă a sănătăţii” deoarece reflectă bunăstarea generală a unui copil şi că acest studiu indică faptul că expunerea la alcool poate duce la probleme mai profunde. 

„Este important să subliniem că faţa reflectă doar starea generală de sănătate”, a declarat el pentru The Telegraph. 

„Deci înseamnă că, împreună cu diferenţele faciale, ar putea exista şi alte efecte ale alcoolului asupra sănătăţii. Noi, bineînţeles, nu ştim acest lucru cu siguranţă, dar este mai bine să fim foarte atenţi şi trebuie să cercetăm acest lucru în continuare”.

El a adăugat: „Este esenţial să subliniem faptul că nu există un nivel stabilit de siguranţă în ceea ce priveşte consumul de alcool în timpul sarcinii şi că este recomandabil să se renunţe la consumul de alcool chiar înainte de concepţie pentru a asigura rezultate optime de sănătate atât pentru mamă, cât şi pentru fătul în curs de dezvoltare”.

„Sunt necesare investigaţii suplimentare privind mecanismul de asociere pentru a înţelege pe deplin modul în care asociaţia se dezvoltă şi apoi slăbeşte odată cu vârsta”. Constatările sunt publicate în revista Human Reproduction.