- Un nou studiu relevă că, consumul de produse cu scorțișoară poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a învățării și poate reduce, de asemenea, unele simptome ale anxietății.
- Condimentul poate ajuta, de asemenea, la stimularea funcției sistemului imunitar.
- Majoritatea studiilor au raportat că scorțișoara ar putea fi utilă pentru prevenirea și reducerea afectării funcției cognitive.
Scorțișoara, popularul condiment aromat folosit la copt și gătit, ar putea face mai mult decât să vă trezească papilele gustative. Un nou studiu relevă că, consumul de produse cu scorțișoară poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a învățării și poate reduce, de asemenea, unele simptome ale anxietății.
Cercetări anterioare au raportat că scorțișoara are un efect pozitiv asupra sănătății. Studiile au arătat că scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Condimentul poate ajuta, de asemenea, la stimularea funcției sistemului imunitar. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Medicale din Birjand a finalizat o meta-analiză a lucrărilor de cercetare anterioare, raportând că consumul de scorțișoară ar putea ajuta la reducerea sau prevenirea pierderii memoriei și la îmbunătățirea învățării.
Analizând un volum de literatură din PubMed, Google Scholar, Web of Science și Scopus, cercetătorii au identificat 40 de studii care s-au axat pe beneficiile consumului de scorțișoară pentru învățare și memorie. Ultimele două au fost studii clinice. Cele mai multe dintre studiile selectate au raportat un efect pozitiv al consumului de scorțișoară asupra învățării și memoriei.
Cercetătorii au constatat că scorțișoara și componentele sale, inclusiv acidul cinamic, eugenolul și cinnamaldehida, au avut un efect pozitiv asupra funcției cognitive. În urma studiilor, cercetătorii au descoperit că adăugarea cinamaldehidei sau a scorțișoarei în mediul celular a crescut viabilitatea celulară, reducând în același timp agregarea Tau și amiloid-beta asociate bolii Alzheimer. Cele două studii clinice s-au axat pe consumul de scorțișoară la adulții tineri și la adulții prediabetici cu vârsta sub 60 de ani. Tinerii adulți au fost instruiți să ronțăie bețișoare de gumă cu scorțișoară, în timp ce adulții prediabetici au consumat 2 g de pâine albă cu scorțișoară.
Tinerii adulți care au mestecat gumă de mestecat cu scorțișoară au raportat o îmbunătățire a funcției cognitive și a memoriei, precum și o reducere a simptomelor de anxietate. Cu toate acestea, participanții prediabetici au avut o schimbare mică spre deloc în ceea ce privește funcția cognitivă după ce au consumat pâine cu scorțișoară. Deși cercetătorii au constatat că scorțișoara și compușii săi par să aibă un efect benefic asupra cogniției și învățării, aceștia afirmă că mai sunt necesare mai multe cercetări. Ei speră că studiile viitoare se vor concentra pe impactul scorțișoarei asupra creierului, cu scopul de a investiga potențialul acesteia de a încetini deteriorarea cognitivă și de a îmbunătăți sănătatea generală a creierului.
Scorțișoara și funcția cognitivă: o analiză sistematică a studiilor preclinice și clinice
Scorțișoara este scoarța interioară a copacilor numiți Cinnamomum. Studiile au arătat că scorțișoara și compușii săi bioactivi pot influența funcția cerebrală și pot afecta caracteristicile comportamentale. Acest studiu a avut ca scop revizuirea sistematică a studiilor privind relația dintre scorțișoară și componentele sale cheie în memorie și învățare.
Două mii șase sute cinci studii au fost colectate din diferite baze de date (PubMed, Scopus, Google Scholar și Web of Science) în septembrie 2021 și au fost investigate pentru eligibilitate. Ca urmare, 40 de studii au îndeplinit criteriile noastre și au fost incluse în această revizuire sistematică. Rezultatul principal al majorității studiilor (n = 40) a dovedit că scorțișoara îmbunătățește semnificativ funcția cognitivă (memorie și învățare). Studiile au arătat că utilizarea scorțișoarei sau a componentelor sale, cum ar fi eugenolul, cinamaldehida și acidul cinamic, ar putea modifica pozitiv funcția cognitivă.
Majoritatea studiilor au raportat că scorțișoara ar putea fi utilă pentru prevenirea și reducerea afectării funcției cognitive. Aceasta poate fi utilizată ca adjuvant în tratamentul bolilor asociate. Cu toate acestea, este necesar să se realizeze mai multe studii pe această temă.