• Cei mai mulți pacienți cu COVID-19 care au simptome persistente după 12 luni sunt susceptibili să aibă în continuare simptome la 18 luni, sugerează noile date.
  • Constatările sunt extrase dintr-un studiu amplu efectuat pe 33.281 de persoane din Scoția care au fost testate pozitiv pentru coronavirus.
  • Cele mai multe dintre rezultate sunt în concordanță cu cele din studiile anterioare.

Noile date sugerează că majoritatea pacienților cu COVID-19 care au simptome persistente la 12 luni sunt susceptibile de a mai avea simptome la 18 luni, scrie Reuters.

Rezultatele provin dintr-un studiu amplu efectuat pe 33.281 de persoane din Scoția care au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Majoritatea rezultatelor sunt în concordanță cu studiile anterioare, de mai mică amploare.

În rândul unui subgrup de 197 de supravieţuitori ai infecţiilor simptomatice cu SARS-CoV-2 care au completat sondaje la 12 luni şi la 18 luni, majoritatea au raportat simptome persistente în ambele momente, au descris cercetătorii în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

51% recuperare parţială

Procentul persoanelor care au declarat că nu prezentau o îmbunătăţire a stării de sănătate după 12 luni de la infectare a fost de 11%, iar cel al persoanelor care au prezentat o recuperare parţială a fost de 51%. Un procent de 39% dintre persoane a prezentat o recuperare totală. După 18 luni, aceste rate erau de 11% (nicio recuperare), respectiv 51% (recuperare parţială) şi 39% (recuperare totală).

Infecţiile asimptomatice nu au fost asociate cu COVID-19 de lungă durată.

Dintre cele 31.486 de persoane cu infecţii simptomatice, aproape jumătate au raportat o recuperare incompletă la şase până la 18 luni.

Un total de 3.744 de participanţi cu infecţii simptomatice au completat chestionare de două ori în anul următor. La şase luni, 8% au raportat că nu observaseră nicio recuperare, 47% au raportat o recuperare parţială, iar 45% au raportat o recuperare completă.

Aceste rate nu au suferit o schimbare semnificativă la 12 luni, 8% raportând că nu prezentau semne de recuperare, 46% se recuperaseră parţial, iar 46% au declarat că se recuperaseră complet.

1 din 20 de pacienţi cu COVID-19 a raportat că nu se recuperase

Unul din 20 de pacienţi cu o infecţie simptomatică a raportat la cel mai recent sondaj că nu se recuperase, au precizat cercetătorii.

,,Studiul nostru este important pentru că se adaugă lucrurilor pe care le cunoaştem despre COVID de lungă durată la populaţia generală, nu doar la acele persoane care trebuie internate în spital cu COVID-19” , a declarat conducătoarea studiului, Jill Pell, de la Universitatea din Glasgow.

Posibilitatea de a dezvolta COVID-19 de lungă durată a fost des întâlnită la pacienţii care au fost spitalizaţi şi la cei mai în vârstă, femei, dezavantajaţi socio-economic şi cu probleme de sănătate preexistente.

Printre cele mai frecvente simptome persistente s-au numărat dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, palpitaţii, confuzie şi gândire înceţoşată.

Vaccinarea înainte de infectare se pare că a oferit protecţie împotriva unor simptome pe termen lung, au mai constatat cercetătorii.

De asemenea, cercetătorii au efectuat sondaje în rândul a aproape 63.000 de persoane testate negativ pentru COVID-19 pentru a face distincţia între problemele de sănătate asociate COVID-19 şi cele care ar fi de aşteptat la populaţia generală.