• Persoanele care mănâncă intuitiv au șanse mai mici de a dezvolta probleme de sănătate mintală.
  • Dieta sau restricționarea consumului de alimente este opusul alimentației intuitive.
  • Rezultatele unui studiu au arătat că cei care mănâncă intuitiv au tendința de a avea încredere în propriul corp.

Persoanele care mănâncă într-un anumit mod sunt mai puțin predispuse să sufere de depresie și de alte probleme de sănătate mintală. Persoanele care mănâncă intuitiv au șanse mai mici de a dezvolta probleme de sănătate mintală, potrivit unei cercetări.

A mânca intuitiv înseamnă a mânca în funcție de foame și de sațietate. Dieta sau restricționarea consumului de alimente este opusul alimentației intuitive. De-a lungul anilor, efectele condiționării sociale schimbă modul în care unii oameni privesc mâncarea.

Oamenii învață că risipa de mâncare este rea, că anumite alimente gustoase trebuie evitate, alături de o mulțime de alte reguli. Aceste reguli îi pot face, în mod paradoxal, pe oameni să dorească mai mult alimentele interzise.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Unii ajung să mănânce în exces din cauza restricțiilor pe care și le-au impus. Concluziile provin dintr-un studiu efectuat pe 1.491 de adolescenți care au fost urmăriți timp de 8 ani, între aproximativ 14 și 22 de ani.

Tuturor li s-au pus întrebări de genul:

  • te oprești din mâncat atunci când ești sătul?
  • ai încredere în corpul tău pentru a-ți spune cât de mult să mănânci?
  • mâncați tot ce aveți în farfurie, chiar și atunci când nu vă mai este foame?

Ideea era de a vedea dacă tinerii aveau încredere în propriile stări interne ale corpului sau dacă urmau niște orientări externe. Rezultatele au arătat că cei care mănâncă intuitiv au tendința de a avea încredere în propriul corp, astfel încât se opresc atunci când sunt sătui, mai degrabă decât atunci când farfuria este goală.

S-a constatat că cei care mănâncă intuitiv au avut mai puține simptome depresive, mai multă satisfacție față de corpul lor, o mai mare stimă de sine, mai puține chefuri și mai puține comportamente extreme sau nesănătoase de control al greutății.

Persoanele cu comportamente alimentare intuitive au avut cu 74% mai puține șanse de a mânca excesiv. Dr. Vivienne Hazzard, primul autor al studiului, a declarat: Faptul că aceste rezultate au provenit de la un eșantion atât de divers sugerează că beneficiile alimentației intuitive par să treacă dincolo de liniile rasiale, etnice și socio-economice”.