- Garcia-Sastre, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că, până când un vaccin specific unei variante va fi disponibil, o nouă variantă ar putea prelua controlul.
- Cercetătorii spun că este foarte important să rămânem la zi cu vaccinurile pentru a menține un nivel ridicat de anticorpi COVID-19 care să circule în sânge.
- Este puțin probabil ca persoanele nevaccinate infectate cu Omicron să dezvolte imunitate care să le protejeze împotriva altor variante de coronavirus.
Persoanele infectate cu prima versiune a variantei Omicron a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Africa de Sud în luna noiembrie, pot fi vulnerabile la reinfectarea cu versiuni ulterioare ale Omicron, chiar dacă au fost vaccinate și au primit un vaccin de rapel, sugerează noile descoperiri.
Advertisment
Pacienții vaccinați care au avut varianta Omicron BA.1 au dezvoltat anticorpi care ar putea neutraliza acel virus plus virusul original SARS-CoV-2, dar subvariantele Omicron care circulă acum au mutații care le permit să eludeze acești anticorpi, au raportat vineri cercetătorii din China în revista Nature. Omicron BA.2.12.1, care provoacă în prezent cele mai multe infecții în Statele Unite, Omicron BA.5 și BA.4, care reprezintă în prezent peste 21% din noile cazuri din SUA, conțin mutații care nu sunt prezente în versiunile BA.1 și BA.2 ale Omicron.
Aceste noi subvariante „evită în mod considerabil anticorpii neutralizanți declanșați de infecția cu SARS-CoV-2 și de vaccinare”, au constatat cercetătorii în experimentele în eprubetă. Medicamentele cu anticorpi monoclonali bebtelovimab de la Eli Lilly și cilgavimab, o componentă a medicamentului Evusheld de la AstraZeneca, pot încă neutraliza eficient BA.2.12.1 și BA.4/BA.5, au arătat, de asemenea, experimentele.
Recomandări
Bosterele de vaccin bazate pe virusul BA.1, cum ar fi cele în curs de dezvoltare de către Pfizer/BioNTech și Moderna, „ar putea să nu obțină o protecție cu spectru larg împotriva noilor variante Omicron”, au avertizat cercetătorii.
Cercetări anterioare, care nu au fost încă supuse evaluării colegiale, au sugerat că este puțin probabil ca persoanele nevaccinate infectate cu Omicron să dezvolte răspunsuri imunitare care să le protejeze împotriva altor variante ale coronavirusului.
„Prejudecata mea personală este că, deși ar putea exista un anumit avantaj în a avea un vaccin specific Omicron, cred că acesta va avea un beneficiu marginal față de a rămâne la curent cu vaccinurile și rapelurile existente”, a declarat Dr. Onyema Ogbuagu, și cercetător în domeniul bolilor infecțioase la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut, care nu a fost implicat în noul studiu.