Dieta mediteraneană tradițională, sănătoasă pentru inimă, este bogată în fructe, legume, pește gras, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Se știe că o dietă de tip mediteranean ajută la protejarea inimii, iar acum, noi cercetări sugerează că aceasta poate scădea și riscul de preeclampsie, care poate pune în pericol viața viitoarei mame.

Marcată de o creștere bruscă a tensiunii arteriale, de proteine în urină sau de alte probleme în timpul sarcinii, preeclampsia poate cauza probleme grave de sănătate pentru mame și copii atunci când nu este tratată.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Afecțiunea crește, de asemenea, riscul ca o femeie să sufere de boli de inimă mai târziu în viață, scrie UPI.

Dieta mediteraneană tradițională, sănătoasă pentru inimă, este bogată în fructe, legume, pește gras, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Studiul s-a concentrat pe femeile însărcinate

Noul studiu nu a fost conceput pentru a vedea cum sau dacă acest stil de alimentație reduce riscul de preeclampsie la femeile însărcinate, ci doar a constatat o asociere. Dar cercetătorii au câteva teorii despre cum ar putea face acest lucru.

Unele studii arată că o dietă mediteraneană poate reduce stresul oxidativ și poate îmbunătăți funcția vasculară sau flexibilitatea vaselor de sânge”, a declarat autorul studiului, Dr. Anum Minhas. Ea este bursieră în cardiologie, cardio-obstetrică și imagistică avansată la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

Atunci când vasele de sânge din jurul uterului se contractă în timpul sarcinii, aceasta poate provoca hipertensiune arterială.

Este posibil, de asemenea, ca această dietă să scadă creșterea în greutate în timpul sarcinii”, a spus Minhas. Femeile care iau mult în greutate în timpul sarcinii pot avea un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie.

Cum s-a desfășurat studiul

Cercetarea s-a axat pe mai mult de 8.500 de femei din zona Boston, care au făcut parte dintr-un studiu mai amplu privind sarcina, sugarul și sănătatea copilului. Unele prezentau risc de naștere prematură, care se suprapune cu preeclampsia.

Cercetătorii au acordat fiecărei femei un punctaj în funcție de cât de mult a respectat dieta mediteraneană.

În total, 10% au dezvoltat preeclampsie. Dar studiul a constatat că riscul a fost cu 22% mai mic în rândul femeilor care au urmat mai îndeaproape o dietă de tip mediteranean în timpul sarcinii, iar această reducere a riscului a fost și mai mare în cazul femeilor de culoare care au făcut acest lucru. Femeile de culoare prezintă un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie.

Femeile de culoare cu cea mai mare aderență la o dietă mediteraneană au avut o reducere și mai mare a riscului de preeclampsie, ceea ce susține și mai mult ideea că această intervenție ar putea funcționa la femei de diferite origini rasiale și etnice”, a spus Minhas.

Ea și colegii ei intenționează să continue să analizeze datele pentru a vedea cum acest stil de alimentație poate reduce riscul de preeclampsie. De asemenea, ei speră să efectueze un studiu randomizat și controlat care să compare dieta mediteraneană cu un alt regim alimentar în rândul femeilor cu risc de preeclampsie.

Dieta este sigură atât pentru mamă cât și pentru copil

Există foarte puține tratamente pentru preeclampsie care să fie sigure și să producă beneficii semnificative. Singurul remediu este nașterea copilului, ceea ce duce adesea la o naștere prematură.

Acesta este unul dintre motivele pentru care suntem încântați de rezultate, deoarece dieta mediteraneană este benefică și sigură pentru mamă și copil”, a declarat Minhas.

Deocamdată, femeile cu risc de preeclampsie sunt tratate de obicei cu aspirină pentru copii și monitorizate îndeaproape. Cercetătorii nu au urmărit dacă femeile din studiu au luat zilnic aspirină.

Constatările au fost publicate miercuri în Journal of the American Heart Association.