STUDIU. Distanțarea, mai eficientă decât măștile de protecție. Majoritatea acestora nu sunt suficiente pentru a proteja de COVID-19

Cum depozitezi corect masca de protecție și ce faci după ce ai folosit-o

O mască obișnuită din pânză lasă să treacă aproximativ 3,6% din picături, potrivit unui studiu realizat de Institutul American de Fizică, suficient pentru a contamina pe cineva la 2 metri.

Măștile nu compensează distanțarea fizică. Aceasta este concluzia unui studiu publicat marți de Institutul American de Fizică. Cercetătorii au testat eficacitatea a cinci tipuri de măști în răspândirea picăturilor care transportă coronavirusul.

Care sun concluziile studiului

Fiecare dintre materialele testate contribuie cu siguranță la reducerea numărului de picături. Cu toate acestea, pentru majoritatea protecția oferită e insuficientă pe o distanță mai mică de 1,83 metri .

Pentru a-și demonstra studiul, cercetătorii au creat un generator de aer pentru a imita tusea și strănutul uman cu mici particule lichide. Au blocat fluxul picăturilor cu cinci tipuri de materiale: o mască obișnuită de pânză, o pânză cu două straturi, o pânză umedă cu două straturi, o mască chirurgicală și o mască N95 (echivalentul SUA al FFP2).

Cu toate acestea, dacă N95, cel mai eficient, a oprit 100% din picături, masca obișnuită din țesătură, de exemplu, a permis să treacă aproximativ 3,6% din picături. Și aceste procente mici de picături pot fi suficiente pentru a infecta pe alții la distanță apropiată, mai ales dacă o persoană pozitivă strănută sau tușește în mod repetat.

O mască ajută cu adevărat dar dacă oamenii sunt foarte apropiați unul de altul, există încă șansa de a răspândi sau de a contracta virusul. Nu doar măștile vor ajuta. Trebuie respectate ambele : măștile și distanțarea „, a declarat unul dintre autori, Krishna Kota, profesor la universitatea de stat din New Mexico.

„Protecție substanțială, dar incompletă”

Un singur strănut poate transporta până la 200 de milioane de particule de virus, în funcție de purtătorul virusului. Studiul nu ia în considerare modul de folosire al măștilor, proporția picăturilor răspândite în aer crescând dacă sunt utilizate prost.

În august, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au ajuns la concluzia că o persana fără mască aflată la doi metri de o persoană care tușește era expus la 10.000 de ori mai multe picături infectate decât cineva care purta o mască care stătea la doar 50 de centimetri.

„Purtarea unei măști va oferi protecție substanțială, dar incompletă, unei persoane sensibile prin reducerea numărului de picaturi de la strănut și a picăturilor de tuse care altfel ar intra în  contact cu o persoană fără mască. Trebuie luată în considerare minimizarea sau evitarea, dacă este posibil, a interacțiunilor umane față în față sau frontale ”, a adăugat Krishna Kota.

Exit mobile version