• Un nou studiu arată că doar o noapte fără somn poate face creierul să pară mai îmbătrânit.
  • Rezultatele arată că o noapte de privare completă de somn duce la schimbări cerebrale similare celor observate după unul sau doi ani de îmbătrânire.
  • Există dovezi că în creierul privat de somn au loc mai multe tipuri de modificări, inclusiv modificări în distribuția fluidelor și în volumul materiei cenușii.

Un nou studiu arată că doar o noapte fără somn poate face creierul să pară mai îmbătrânit, ca și cum ar fi îmbătrânit brusc un an sau doi peste noapte, relatează Life Science. Cu toate acestea, aceste schimbări par să dispară după o noapte bună de odihnă.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit învățarea automată pentru a genera estimări ale „vârstei creierului” din scanările prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) ale creierului persoanelor private de somn, pe care le-au comparat cu RMN-urile cerebrale ale acelorași persoane după o noapte întreagă de somn. Rezultatele, publicate în Journal of Neuroscience, arată că o noapte de privare completă de somn duce la schimbări cerebrale similare celor observate după unul sau doi ani de îmbătrânire.

Vârsta creierului este  „o măsură foarte interesantă pentru a vedea cum se modifică în funcție de pierderea somnului”, spune Judith Carroll, profesor asociat de psihiatrie și științe biocomportamentale la UCLA, care nu a fost implicată în studiu.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cercetătorii s-au bazat pe date din cinci seturi de date existente, care au inclus date de la 134 de participanți din patru grupuri: privare totală de somn (fără somn peste noapte), privare parțială de somn (trei ore de somn peste noapte), privare cronică de somn (cinci ore în pat). în fiecare noapte timp de cinci nopți) și un grup de control (opt ore în pat în fiecare noapte). Înainte de privarea de somn, fiecare grup a avut cel puțin o noapte inițială de somn în care a petrecut opt ore în pat; majoritatea grupurilor au avut apoi o noapte întreagă de somn recuperator.

După fiecare noapte, toți au făcut un RMN, ceea ce le-a permis cercetătorilor să compare cum arătau creierele lor înainte și după privarea de somn, precum și după o noapte întreagă de odihnă.

Cercetătorii au determinat vârsta aparentă a creierului participanților folosind un algoritm de învățare automată numit brainageR, care a fost antrenat pe date de la peste 3.000 de persoane. Algoritmul, disponibil publicului, prezice vârsta cronologică a unei persoane pe baza unui RMN al creierului său, pe baza a ceea ce arată de obicei un creier sănătos la o anumită vârstă în ceea ce privește volumul de țesut și de lichid. În testele anterioare, cercetătorii au constatat că brainageR poate prezice cu exactitate vârsta în aproximativ patru ani.

În noul lor studiu, cercetătorii au descoperit că, pentru grupul de persoane private de somn, brainageR a estimat că acestea erau, în medie, cu unul până la doi ani mai în vârstă decât s-a prezis inițial. Aceste diferențe au dispărut după o noapte de somn odihnitor. Grupurile cu privarea parțială și cronică de somn nu au prezentat diferențe semnificative în ceea ce privește predicțiile de vârstă în comparație cu grupul de control.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu cercetările anterioare privind efectul privării de somn asupra creierului. Există dovezi că în creierul privat de somn au loc mai multe tipuri de modificări, inclusiv modificări în distribuția fluidelor și în volumul materiei cenușii. Cercetările viitoare ar putea include, de asemenea, persoanele care se confruntă cu privarea cronică de somn, cum ar fi persoanele care lucrează în schimburi, a spus Carroll.

Mulți oameni se luptă să adoarmă în timpul zilei când au stat treji toată noaptea”, a spus ea. Cred că ceva care analizează mai atent acest lucru în aceste grupuri ar putea fi cu adevărat valoros și mai informativ”.