• Există o mare varietate de factori care determină cine dezvoltă diabet de tip 2 și cine nu.
  • În timp ce obezitatea poate fi un factor de risc, este în cele din urmă imposibil să ne dăm seama de starea de sănătate fizică personală a unei persoane doar după aspectul acesteia.
  • Statutul persoanelor diabetice nu poate fi deslușit dintr-o privire.

Este imposibil să presupunem statutul de diabetic al unei persoane după aspectul exterior al acesteia, potrivit unui studiu recent al Universității de Stat din Oregon, publicat în Journal of Experimental Medicine. Diabetul de tip 2, cunoscut anterior sub numele de diabet cu debut la adulți, este o afecțiune cronică gravă care afectează modul în care organismul metabolizează glucoza. Acesta este frecvent asociat cu obezitatea. Atunci când nu este tratată, rezistența la insulină caracteristică diabetului va face ca zahărul să se acumuleze în sânge și să aibă efecte care pun în pericol viața multor organe importante.

Oamenii de știință Audrey Morgun, profesor asociat de științe farmaceutice la Colegiul de Farmacie al OSU, și Natalia Shulzhenko de la OSU și Giorgio Trinchieri de la Institutul Național de Cancer și-au propus să afle care sunt organele, căile biologice și genele care determină dezvoltarea diabetului de tip 2. Rezultatele au arătat că un anumit tip de microb intestinal duce la crearea de țesut adipos alb care conține celule macrofage mari, care sunt asociate cu rezistența la insulină. Țesutul adipos alb este, de asemenea, principalul tip de grăsime din corpul uman.

„Diabetul indus de dieta occidentală se caracterizează prin deteriorarea mitocondrială dependentă de microbiotă”, a declarat Morgun. „Țesutul adipos are un rol predominant în rezistența sistemică la insulină, iar noi am caracterizat programul de expresie genetică și principalul regulator principal al macrofagelor din țesutul adipos care sunt asociate cu rezistența la insulină.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Shulzhenko, profesor asociat în cadrul Colegiului Carlson de Medicină Veterinară al OSU, a caracterizat diabetul de tip 2 ca fiind o „pandemie globală” cauzată cel puțin în parte de așa-numita „dietă occidentală” – bogată în grăsimi saturate și zaharuri rafinate. Cu toate acestea, ea a explicat, de asemenea, că „bacteriile intestinale au un rol important de jucat în medierea efectelor dietei.