• Dacă aveți gena APOE4 și doriți să vă reduceți la minimum riscul de Alzheimer, o dietă sănătoasă este un bun punct de plecare.
  • APOE este, de asemenea, legată de modul în care creierul utilizează energia, ceea ce poate duce la mai mult stres oxidativ și la deteriorări.
  • Unii oameni ar putea fi tentați să se testeze pentru gena APOE4, mai ales dacă există un istoric familial de Alzheimer.

Chris Hemsworth, celebru pentru rolul zeului Thor din filmele din Universul Cinematografic Marvel, a anunțat că va lua o pauză de la actorie după ce i s-a spus că are două copii ale genei APOE4, ceea ce îi crește riscul de Alzheimer.

Faptul că ai o copie a genei APOE4 crește de 2-3 ori riscul de Alzheimer. Două copii crește riscul de 10-15 ori. Faptul de a avea una sau mai multe copii ale genei nu garantează că Chris sau oricine altcineva aflat într-o situație similară va ajunge să dezvolte Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.

Putem preveni boala Alzheimer?

  • Grija de capilare

Vasele de sânge (capilarele) deteriorate și cu scurgeri de sânge din creier duc la inflamații, la moartea celulelor cerebrale și la afectarea cognitivă. De fapt, în cazul bolii Alzheimer, capilarele deteriorate sunt cel mai timpuriu semn al tipului de afectare a creierului care provoacă boala.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Proteina codificată de gena APOE4 poate fi mai puțin capabilă să susțină capilarele sănătoase din creier. APOE4 crește abundența unor complexe specifice de lipoproteine și proteine din sânge care deteriorează în mod silențios capilarele cerebrale, provocând scurgeri ale acestora.

Relația dintre modul în care proteinele APOE mediază metabolismul lipidic și sănătatea capilară la om este puțin înțeleasă. Consumul de alimente bune pentru inimă ar trebui să fie bun și pentru creier. Acest lucru este deosebit de relevant pentru persoanele cu gena APOE4.

Așadar, dacă aveți gena APOE4 și doriți să vă reduceți la minimum riscul de Alzheimer, o dietă sănătoasă este un bun punct de plecare.

  1. Oferiți o pauză creierului

Reducerea stimulilor inutili pentru a da creierului o pauză” poate avea un impact mare pe parcursul a zeci de ani din viața dumneavoastră. Acesta din urmă poate fi un considerent mai important dacă aveți gena APOE4.

Asta pentru că gena APOE este, de asemenea, legată de modul în care creierul utilizează energia, ceea ce poate duce la mai mult stres oxidativ și la deteriorări.

Deși încă nu am colectat date solide la oameni, faceți o detoxifiere digitală din când în când, planificați câteva momente de pauză și evitați stresul inutil dacă puteți.

  • Ar trebui să testăm pentru gena APOE4?

Unii oameni ar putea fi tentați să se testeze pentru gena APOE4, mai ales dacă există un istoric familial de Alzheimer.

Dar, cu excepția cazului în care testarea genetică va schimba tratamentul (de exemplu, prin administrarea anumitor medicamente pentru a încetini progresia leziunilor cerebrale) sau comportamentul pentru a minimiza riscul de Alzheimer, atunci testarea nu este justificată.