• Un nou studiu arată că persoanele cu grupa de sânge A ar putea fi mai predispuse la un accident vascular cerebral cu debut precoce decât cele cu grupa de sânge O.
  • Cercetătorii au împărțit participanții în funcție de grupa de sânge și au comparat acest lucru cu statutul de accident vascular cerebral.
  • În 2020, aproape 3,5 milioane de persoane din întreaga lume au murit din cauza unui accident vascular cerebral ischemic, potrivit American Heart Association.

Un nou studiu arată că o persoană cu grupa de sânge A ar putea fi mai predispusă la un accident vascular cerebral cu debut precoce, în timp ce o persoană cu grupa de sânge O este mai puțin predispusă să sufere unul.

Studiul, publicat miercuri în revista Neurology, a analizat 48 de studii care au implicat aproape 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și peste 570.000 de persoane fără accidente vasculare cerebrale raportate în trecut.

Meta-analiza noastră a analizat profilurile genetice ale oamenilor și a găsit asocieri între grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral cu debut precoce. Asocierea dintre grupa de sânge și accidentul vascular cerebral cu debut ulterior a fost mult mai slabă decât cea pe care am găsit-o cu accidentul vascular cerebral timpuriu, a declarat Braxton Mitchell, co-investigator principal al studiului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce grupe de sânge sunt mai predispuse să sufere accidente vasculare cerebrale?

Mitchell și echipa sa de cercetare, de la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland, au examinat potențiala corelație dintre grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Analizând cele patru grupe principale de sânge, studiul a inclus grupele de sânge A, AB, B și O, ei au descoperit că persoanele cu grupa de sânge A aveau cel mai mare risc de accident vascular cerebral cu debut precoce, care apare înainte de vârsta de 60 de ani.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au împărțit participanții în funcție de grupa de sânge și au comparat acest lucru cu statutul de accident vascular cerebral: accident vascular cerebral precoce, accident vascular cerebral tardiv și niciun accident vascular cerebral.

Ei au descoperit că persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau mai multe șanse de a avea grupa de sânge A și mai puține șanse de a avea grupa O, în comparație cu persoanele care au suferit un accident vascular cerebral la o vârstă mai târzie sau cu persoanele care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral. În plus, echipa a observat că persoanele cu accident vascular cerebral atât timpuriu, cât și târziu, aveau mai multe șanse de a avea grupa B în comparație cu un grup de control.

În 2020, aproape 3,5 milioane de persoane din întreaga lume au murit din cauza unui accident vascular cerebral ischemic, potrivit American Heart Association.

Decanul Facultății de Medicină a Universității din Maryland, Mark Gladwin, a remarcat urgența continuării cercetărilor. Acest studiu ridică o întrebare importantă care necesită o investigare mai aprofundată a modului în care grupa noastră predeterminată genetic poate juca un rol în riscul de accident vascular cerebral timpuriu, a spus el.