• Demența și pierderea memoriei ar putea fi cauzate de un sistem cardiovascular nesănătos.
  • Hipertensiunea arterială afectează, în timp, multiple părți ale creierului.
  • Studiul este un pas în față pentru un tratament mai eficient al afecțiunilor sistemului nervos.

Oamenii de știință au identificat părțile creierului care sunt afectate de hipertensiunea arterială. Cercetătorii spun că aceasta contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum demența.

Peste un miliard de adulți din întreaga lume trăiesc cu hipertensiunea arterială. Această afecțiune comună poate cauza, în timp, o multitudine de complicații și afecțiuni, inclusiv asupra sistemul nervos.

O echipă de cercetători a descoperit recent care zone ale creierului sunt predispuse leziunilor cauzate de un sistem cardiovascular supus stresului. „Studiul nostru a identificat, pentru prima dată, părțile specifice ale creierului care sunt potențial asociate cu hipertensiunea arterială și deficiența cognitivă”, spune Mateusz Siedlinski, biolog al Universității Jagiellonian.

Recomandări

AI PRIMAR A.I. AVATAR
HAMAS ATACĂ TEL AVIV
TURBULENȚELE SUNT ÎN CREȘTERE
CHARLES LECREC A CÂȘTIGAT CURSA DE LA MONACO
13 OAMENI MOR ÎN URMA TORNADELOR
SCHOLZ ARE „REGULI CLARE" PENTRU UCRAINA

Ce spun medicii despre această descoperire

Siedlinski și colegii săi au folosit o combinație de date genetice și analize provenite din 33.000 de înregistrări individuale. Ei au identificat astfel cauza leziunilor care contribuie la demență, scrie Daily Mail. „Ne-am gândit că în aceste zone afectate de hipertensiunea arterială vom identifica afecțiuni ale funcției cognitive, cum ar fi pierderea memoriei și demența”, explică medicul cardiovascular Tomasz Guzik.

Specialiștii consideră că descoperirea este un „pas înainte pentru înțelegerea legăturii dintre hipertensiunea arterială și declinul cognitiv”. Medicii vor putea monitoriza și cerceta acum anumite părți ale creierului în detaliu. Ei consideră că pot descoperi noi modalități de a trata declinul mental în rândul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

În viitor, cercetătorii speră că descoperirile vor ajuta la prezicerea pierderilor de memorie și a demenței în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială.

Citește și: