- Peste 90% dintre părinții români sunt total sau parțial de acord că prevenția este cea mai eficientă formă de a-și proteja copiii împotriva infecției cu HPV.
- Studiul a relevat și informații importante cu privire la modul în care pandemia de COVID-19 a afectat percepția și atitudinile părinților cu privire la vaccinarea copiilor.
- În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani.
Peste 90% dintre părinții români sunt total sau parțial de acord că prevenția este cea mai eficientă formă de a-și proteja copiii împotriva infecției cu HPV, potrivit unui studiu realizat recent.
Rezultatele unui studiu realizat de Ipsos, în martie-aprilie 2022, în 8 state europene, inclusiv România, relevă că 73% dintre părinții români sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.
Datele studiului arată o îmbunătățire la nivelul de înțelegere și conștientizare în rândul părinților din mai multe state europene, cu privire la Virusul Papilloma Uman (HPV).
Studiul a fost făcut pe aproape 8000 de părinți și a vizat măsurarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor cu privire la vaccinarea anti-HPV și alte vaccinări pediatrice de rutină, în contextul post-pandemic.
91% dintre părinții români sunt încrezători că își pot proteja copiii împotriva HPV
Rezultatele cercetării sugerează că 77% dintre părinții din România au auzit de HPV, iar 73% dintre ei știu că vaccinarea anti-HPV ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Aceste date reflectă un nivel mai ridicat de conștientizare cu privire la HPV al părinților români, comparativ cu media înregistrată în rândul statelor participante la studiu: 73% dintre părinții din mai multe state europene au auzit de HPV și doar 58% din totalul respondenților au cunoștințe legate de prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare.
În ceea ce privește percepția față de prevenția prin vaccinare a infecției cu HPV, 91% dintre părinții români consideră că prevenția este cea mai eficientă formă de a-și proteja copiii împotriva infecției cu HPV, iar 84% consideră că infecția cu HPV poate fi prevenită atât în cazul fetelor, cât și al băieților.
,,Rezultatele cercetării în rândul părinților români indică o creștere a interesului acestora față de tematica infecțiilor cu HPV. Este încurajator să observăm îmbunătățirea cu privire la vaccinarea împotriva HPV – astfel, putem trece către consolidarea comportamentelor pozitive legate de prevenția prin vaccinare. Avem atât ambiția, cât și mijloacele de a contribui la o lume în care fiecare persoană să fie protejată de bolile cauzate de infecția cu HPV” , afirmă Kostas Papagiannis, Managing Director MSD România.
Studiul a relevat și informații importante cu privire la modul în care pandemia de COVID-19 a afectat percepția și atitudinile părinților cu privire la vaccinarea copiilor.
Astfel, 91% dintre părinții români se declară mai dispuși să întrebe din proprie inițiativă doctorul despre vaccinurile ce le pot proteja copiii și acordă o mai mare importanță vaccinării copilului.
În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani.