• Dintre cei 1.610 pacienți care au fost urmăriți, 45 de bărbați au murit din cauza cancerului de prostată.
  • Studiul a remarcat că mai mult de o treime dintre bărbați au fost considerați cu risc intermediar sau ridicat la momentul diagnosticării.
  • Decesul neatribuit cancerului de prostată a survenit la 356 de bărbați, cu un număr similar în toate cele trei grupuri de tratament.

Bărbații diagnosticați cu cancer de prostată localizat care doresc să evite o intervenție chirurgicală imediată sau radiații pot alege în siguranță monitorizarea activă a bolii ca metodă de tratament, potrivit unui studiu publicat sâmbătă în New England Journal of Medicine.

Cercetătorii din cadrul studiului au stabilit că majoritatea bărbaților nu ar trebui să intre în panică sau să se grăbească să ia decizii de tratament în urma diagnosticului deoarece rata mortalității cauzate de acest cancer 15 ani mai târziu a fost relativ scăzută, indiferent de abordarea terapeutică.

Studiul, care a început în Marea Britanie în 1999, a implicat 2.664 de bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care au fost diagnosticați cu cancer de prostată localizat. Dintre acești bărbați, 1.643 au fost înscriși într-un studiu care a studiat trei metode diferite de tratament – intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor (553), radioterapie (545) și monitorizare activă (545).

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

După un interval median de 15 ani, cercetătorii au comparat participanții cu decesul din cauza cancerului de prostată și cu decesul din alte cauze. Studiul a remarcat că mai mult de o treime dintre bărbați au fost considerați cu risc intermediar sau ridicat la momentul diagnosticării.

Dintre cei 1.610 pacienți care au fost urmăriți, 45 de bărbați au murit din cauza cancerului de prostată – 17 care au făcut parte din grupul de monitorizare activă, 12 care au suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor și 16 care au terminat radioterapia. Decesul neatribuit cancerului de prostată a survenit la 356 de bărbați, cu un număr similar în toate cele trei grupuri de tratament.

După ce a fost finalizată urmărirea, 133 de bărbați din grupul de monitorizare activă erau în viață fără niciun tratament pentru cancerul de prostată.

Rezultatele studiului

Studiul a arătat că nu au fost observate efecte diferențiale asupra mortalității specifice cancerului în funcție de nivelul inițial al PSA, de stadiul sau gradul tumorii sau de scorul de stratificare a riscului. După analiza de 10 ani, de asemenea, nu au fost raportate complicații de tratament. La 15 ani, cancerul se răspândise la 9,4% din grupul de monitorizare activă, la 4,7% din grupul de intervenție chirurgicală și la 5% din grupul de radioterapie.

Autorul principal, Dr. Freddie Hamdy, de la Universitatea din Oxford, a scris că cercetătorii au văzut o diferență în ceea ce privește răspândirea cancerului la 10 ani și se așteptau ca aceasta să facă o diferență în ceea ce privește supraviețuirea la 15 ani, dar nu a fost cazul. El a adăugat că răspândirea singură nu prezice moartea din cauza cancerului de prostată.

Dr. Stacy Loeb, un specialist în cancer de prostată de la NYU Langone Health, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru The Associated Press că rezultatele sunt încurajatoare pentru bărbații care doresc să evite problemele sexuale și de incontinență care pot apărea în urma tratamentului.

Avem acum mai multe modalități de a ajuta la depistarea faptului că boala progresează înainte de a se răspândi”, a spus Loeb. În SUA, aproximativ 60% dintre pacienții cu risc scăzut aleg monitorizarea, numită acum supraveghere activă.

Hamdy a declarat că rezultatele noi și interesante” permit majorității bărbaților să ia în considerare cu atenție posibilele beneficii și prejudicii cauzate de opțiunile de tratament”, deși a precizat că puținii pacienți cu risc ridicat sau cu boală avansată au nevoie de tratament urgent.