• Un studiu care simulează munca de noapte arată că mâncatul pe timp de noapte poate crește sentimentele de depresie și anxietate.
  • Amplificarea sentimentelor depresive a fost legată de o nealiniere circadiană internă.
  • Cercetătorii au subliniat că sunt necesare studii viitoare pentru a stabili o relație de cauză-efect.

Un studiu care simulează munca de noapte arată că mâncatul pe timp de noapte poate crește sentimentele de depresie și anxietate. Amplificarea sentimentelor depresive a fost legată de o nealiniere circadiană internă. Cercetătorii au subliniat că sunt necesare studii viitoare pentru a stabili o relație de cauză-efect.

Cercetătorii au descoperit dovezi că momentul mesei are efecte semnificative asupra nivelurilor de anxietate și de depresie, care au fost legate de nealinierea circadiană internă.

Descoperirile noastre oferă dovezi pentru sincronizarea consumului de alimente ca o strategie nouă pentru a minimiza potențial vulnerabilitatea dispoziției la persoanele care se confruntă cu o nealiniere circadiană, cum ar fi persoanele angajate în muncă în schimburi, care se confruntă cu decalajul orar sau care suferă de tulburări de ritm circadian”, a declarat într-un comunicat de presă Frank A. J. L. Scheer, PhD, coautor al studiului și director al Programului de cronobiologie medicală din cadrul diviziei de tulburări de somn și circadiene de la Brigham and Women’s Hospital.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Sunt necesare studii viitoare la lucrătorii în schimburi și la populațiile clinice pentru a stabili cu fermitate dacă schimbările în orarul meselor pot preveni vulnerabilitatea crescută a dispoziției acestora. Până atunci, studiul nostru aduce un nou jucător” pe masă: momentul în care se consumă alimente contează pentru starea noastră de spirit.”

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences”, a simulat munca de noapte și a testat efectele momentului mesei. Cercetătorii au reușit să evalueze fluctuația dispoziției cu ajutorul unei „paradigme circadiene strict controlate de 14 zile”.

În cazul persoanelor care au mâncat atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, nivelurile de dispoziție asemănătoare anxietății au crescut cu 16,1% și nivelurile de dispoziție asemănătoare depresiei au crescut cu 26,2%. Persoanele care au mâncat doar în timpul zilei nu au raportat aceste creșteri, ceea ce i-a determinat pe cercetători să creadă că momentul mesei ar putea afecta starea de spirit.

Cercetătorii au scris, de asemenea, că, în mod deosebit, un grad mai mare de nealiniere circadiană internă a fost asociat în mod semnificativ cu mai multe niveluri de dispoziție asemănătoare depresiei în timpul simulării muncii de noapte”.

Cercetările anterioare au constatat că lucrătorii în schimburi se confruntă cu un risc de depresie și anxietate crescut cu 25% până la 40%, care se datorează în parte unei nealinieri a ceasului lor circadian și a ciclurilor emoționale/comportamentale zilnice. Prin urmare, Scheer și colegii săi au scris că „sunt necesare intervenții circadiene bazate pe dovezi pentru a preveni vulnerabilitatea dispoziției în mediile de lucru în schimburi”.