• Un nou studiu sugerează că o dietă sănătoasă, bazată pe plante, ar putea ajuta la evitarea diabetului de tip 2, întâlnit cel mai des la adulți.
  • În comparație cu participanții la studiu care nu au dezvoltat diabet de tip 2, cei care au făcut-o au consumat mai puține alimente sănătoase pe bază de plante, au arătat concluziile.
  • Aproximativ 422 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet.

Un nou studiu, publicat în revista Diabetologia, sugerează că o dietă sănătoasă, bazată pe plante, ar putea ajuta la evitarea diabetului de tip 2, întâlnit cel mai des la adulți. Acesta apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Alimentele sănătoase pe bază de plante includ fructe, legume, nuci, cafea/ceai, uleiuri vegetale și leguminoase.

Alimentele considerate nesănătoase pe bază de plante includ cerealele rafinate, sucurile de fructe, cartofii, băuturile îndulcite cu zahăr și dulciurile.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce este diabetul de tip 2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

Diabetul este o boală metabolică cronică, caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză în sânge (sau zahăr din sânge), care duce în timp la afecțiuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor.

Cel mai frecvent este diabetul de tip 2, de obicei la adulți, care apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină, conform OMS.

Constatările noastre susțin rolul benefic al dietelor sănătoase pe bază de plante în prevenirea diabetului și oferă noi perspective pentru investigații viitoare„, au scris cercetătorii în numărul din 8 aprilie al revistei Diabetologia.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele a peste 10.600 de participanți la trei studii americane pe termen lung. Majoritatea erau de vârstă mijlocie (vârsta medie: 54 de ani). În medie, aceștia aveau un indice de masă corporală (IMC) de 25,6, considerat supraponderal. IMC este o estimare a grăsimii corporale bazată pe înălțime și greutate.

În comparație cu participanții la studiu care nu au dezvoltat diabet de tip 2, cei care au făcut-o au consumat mai puține alimente sănătoase pe bază de plante, au arătat concluziile.

Aceștia aveau, de asemenea, un IMC mediu mai ridicat, erau mai predispuși să aibă tensiune arterială ridicată și colesterol ridicat, să ia medicamente pentru tensiune arterială și colesterol, să fie mai puțin activi și să aibă un istoric familial de diabet, potrivit raportului.

Cum au ajuns cercetătorii la constatările potrivit cărora o dietă bazată pe plante ar putea ajuta la evitarea diabetului de tip 2

În cadrul studiului, participanții au completat unele chestionare despre obiceiurile lor alimentare și au furnizat probe de sânge. Acestea au fost analizate pentru metaboliți asociați cu dietele lor. Metaboliții sunt produși atunci când organismul descompune alimentele, medicamentele, substanțele chimice sau propriile țesuturi ca să producă energie.

Deși este dificil să fie evidențiate contribuțiile alimentelor individuale, deoarece acestea au fost analizate împreună ca un model, metaboliții individuali din consumul de alimente vegetale bogate în polifenoli, cum ar fi fructele, legumele, cafeaua și leguminoasele, sunt toți strâns legați de o dietă sănătoasă bazată pe plante și de un risc mai mic de diabet„, a declarat profesorul de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, din Boston și autorul studiului, Frank Hu.

Profesorul Hu a declarat că, în vederea confirmării totale a legăturii dintre o dietă bazată pe plante și riscul de a dezvolta diabet de tip 2, sunt necesare studii suplimentare.

Constatările noastre în ceea ce privește metaboliții intermediari sunt deocamdată intrigante, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rolul lor în asocierile dintre dietele bazate pe plante și riscul de a dezvolta diabet de tip 2″, au concluzionat profesorul Frank Hu și coautorii săi.

OMS spune că, la nivel mondial, există un obiectiv convenit de a stopa creșterea diabetului și a obezității, până în 2025.

Aproximativ 422 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet. Majoritatea trăiesc în țările cu venituri mici și medii, iar 1,5 milioane de decese sunt atribuite direct diabetului în fiecare an, potrivit OMS. Atât numărul de cazuri, cât și prevalența diabetului au crescut în mod constant în ultimele decenii.