Care este diferența dintre colesterolul LDL și colesterolul HDL. Cum ne afectează consumul de grăsimi saturate

Bucăți de unt. Există două tipuri de colesterol: colesterolul LDL sau „rău” și colesterolul HDL sau „bun”. Sursa Foto: HEPTA
  • Colesterolul are rolul de a produce hormoni și de a digera grăsimile.
  • Acesta este transportat în organism prin sânge, prin intermediul lipoproteinelor.
  • Există două tipuri de colesterol: colesterolul LDL sau „rău” și colesterolul HDL sau „bun”.
  • Cele două tipuri de colesterol sunt indicate de cele două tipuri de lipoproteine: LDL – lipoproteina cu densitate scăzută – și HDL – lipoproteina cu densitate mare.
  • Colesterolul „rău” crește riscul bolilor de inimă sau de accident vascular cerebral. Colesterolul „bun” absoarbe colesterolul „rău” și îl transportă la ficat, iar ficatul îl elimină din organism.
  • CDC: „Toate persoanele ar trebui să-și facă analize de colesterol, dar mai ales cei care suferă de boli de inimă sau de diabet sau care știu că au în familie rude cu istoric medical de colesterol mare”.

Colesterolul este o substanță pe care organismul o utilizează pentru producția de hormoni și pentru digerarea grăsimilor, explică specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Deși organismul produce cantitatea de colesterol de care are nevoie, acesta poate fi obținut și din alimente.

Colesterolul este transportat în organism prin sânge, prin intermediul unor proteine numite lipoproteine.

Există două tipuri de lipoproteine care transportă colesterolul în sânge: LDL – lipoproteina cu densitate scăzută – și HDL – lipoproteina cu densitate mare, conform CDC.

Citește și: Studiu. O jumătate de oră de sport pe zi ajută la reducerea colesterolului.

Ce înseamnă colesterolul LDL sau colesterolul „rău”

Colesterolul LDL sau „rău” crește riscul bolilor de inimă sau de atac vascular cerebral. CDC spune că reprezintă cea mai mare parte a colesterolului din organism.

Însă există o soluție pentru el: colesterolul HDL.

Ce înseamnă colesterolul HDL sau colesterolul „bun”

Colesterolul HDL sau „bun” absoarbe colesterolul „rău” și îl transportă la ficat, iar ficatul îl elimină din organism.

Un nivel ridicat de colesterol HDL poate reduce riscul bolilor de inimă și de atac vascular cerebral.

Cum ne afectează colesterolul LDL sau colesterolul „rău”

Atunci când nivelul colesterolului LDL din organism este prea mare, acesta se depune pe pereții vaselor de sânge. Acumularea se numește „placă”, iar pe măsură ce vasele de sânge acumulează această „placă”, interiorul vaselor se îngustează.

Când vasele de sânge se îngustează, fluxul de sânge către și de la inimă, dar și alte organe, se blochează.

CDC mai spune că atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat, organismul suferă de ceea ce se numește angină pectorală sau, mai simplu, durere în piept. Durerea în piept, însă, nu este singurul risc pe care îl poate suferi o persoană, adăugându-se la lista de riscuri și atacul de cord.

Cum aflăm dacă valorile colesterolului nostru sunt ridicate

Un colesterol ridicat nu este indicat de simptome, tocmai de aceea, CDC recomandă să vizităm un medic care să ne prescrie un set de analize în acest sens.

Pacientul care merge la medic pentru o analiză de colesterol trebuie să fie pregătit pentru prelevarea de sânge. Este foarte important ca pacientul să se consulte cu medicul pentru ca acesta să-i spună cum să se pregătească înainte de analiza de sânge.

Cine ar trebui să-și facă analize de colesterol

CDC spune că toți ar trebui să ne facem un test de colesterol, dar mai ales cei care suferă de boli de inimă sau de diabet sau care știu că au în familie rude cu istoric medical de colesterol mare.

Citește și: Consumul de ouă este riscant sau benefic?

Mituri despre colesterol

1 – „Aș putea simți dacă am colesterolul mare”

CDC spune că un colesterol mare nu prezintă simptome. Așa că nu poți să știi decât dacă mergi să-ți faci analize.

Ocazional, unii oamenii dezvoltă excrescențe gălbui numite medical xantoame. Xantoamele sunt depozite bogate în colesterol. Persoanele care prezintă xantoame pot avea un nivel ridicat de colesterol, precizează CDC.

2 – „Consumul alimentelor cu un grad ridicat de colesterol nu afectează nivelul colesterolului din organism”

CDC spune că totul stă în grăsimile saturate. Grăsimile saturate pot face ca nivelul de colesterol să crească. Prin urmare, este mult mai sănătos să mâncăm alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate.

Alimentele de proveniență animală, inclusiv carnea roșie, untul și brânza conțin grăsimi saturate.

Este recomandat să consumăm alimente cu conținut ridicat de fibre, precum fasolea, ovăzul, dar și alimente care conțin grăsimi nesaturate, precum uleiul de măsline, nuci, semințe sau avocado.

CDC recomandă să consultăm un nutriționist care ne poate ajuta să alegem o dietă sănătoasă și personalizată.