• NHS recomandă ca toată lumea să facă săptămânal 150-300 de minute de activitate fizică.
  • A face ceva exerciții fizice este mai bine decât a nu face nimic, spun cercetătorii de la Universitatea din Cambridge.
  • Ar trebui să simțiți că vă mișcați, inima vă va bate mai repede, dar nu vă veți simți neapărat fără suflare”, spune Dr. Soren Brage, care a condus cercetarea.

Nu trebuie să fiți un alergător sau să faceți sport pentru a simți beneficiile exercițiilor fizice – o plimbare rapidă în timpul zilei este suficientă, potrivit unei analize britanice. Aceasta a constatat că, dacă toată lumea ar face doar 11 minute de activitate zilnică, ar putea fi prevenit unul din 10 decese premature.

Cu toate acestea, cei mai mulți oameni nu reușesc să facă minimum 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, așa cum se recomandă. Dar a face ceva exerciții fizice este mai bine decât a nu face nimic, spun cercetătorii de la Universitatea din Cambridge.

NHS recomandă ca toată lumea să facă săptămânal 150-300 de minute de activitate fizică care ridică ritmul cardiac sau 75-150 de minute de activitate viguroasă pe săptămână, chiar și de plimbare, care te face să respiri greu.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Echipa de cercetători a analizat sute de studii anterioare privind beneficiile activității fizice și a ajuns la concluzia că, chiar și făcând jumătate din cantitatea recomandată, ar putea preveni unul din 20 de cazuri de boli cardiovasculare și aproape unul din 30 de cazuri de cancer.

Aceasta echivalează cu 75 de minute pe săptămână – sau 11 minute pe zi – mersul pe bicicletă, mersul pe jos rapid, drumețiile, dansul sau tenisul. Ar trebui să simțiți că vă mișcați, să mergeți la plimbare, inima vă va bate mai repede, dar nu vă veți simți neapărat fără suflare”, spune Dr. Soren Brage, care a condus cercetarea.

Făcând această cantitate este suficient pentru a reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și accidente vasculare cerebrale cu 17% și de cancer cu 7%, sugerează concluziile.

Exercițiile fizice regulate reduc grăsimea corporală și tensiunea arterială, îmbunătățind în același timp condiția fizică, somnul și sănătatea inimii pe termen lung. Beneficiile exercițiilor fizice au fost chiar mai mari pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cap și gât, cancerul gastric, leucemia și cancerul de sânge, dar mai mici pentru cancerul de plămâni, cancerul de ficat, cancerul endometrial, cancerul de colon și cancerul de sân.

Nu tuturor le este ușor să facă exercițiile fizice recomandate de NHS – două din trei persoane spun că fac mai puțin de 150 de minute (2,5 ore) de exerciții fizice moderate și mai puțin de una din 10 reușește să facă mai mult de 300 de minute (cinci ore) pe săptămână.

Dacă sunteți o persoană care consideră că ideea de a face 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână este un pic descurajantă, atunci constatările noastre ar trebui să fie o veste bună”, spune Dr. Brage.