• Fumătorii au cu 60%-80% mai multe șanse de a fi internați în spital cu Covid-19, arată un studiu.
  • Fumătorii au mai multe șanse de a muri din cauza acestei boli, sugerează datele.
  • La începutul pandemiei, unele date au arătat că fumatul ar putea contribui la protejarea împotriva virusului, dar informația era falsă.

Fumătorii au cu 60%-80% mai multe șanse de a fi internați în spital cu Covid-19 și, de asemenea, mai multe șanse de a muri din cauza acestei boli, sugerează datele, conform The Guardian.

Un studiu, care a oferit date observaționale și genetice privind fumatul și Covid-19 pentru a consolida baza de dovezi, contrazice cercetările publicate la începutul pandemiei care spun că fumatul ar putea contribui la protejarea împotriva virusului. Acestea au fost ulterior retrase după ce s-a descoperit că unii dintre autorii lucrării aveau legături financiare cu industria tutunului.

Una dintre probleme este că majoritatea acestor studii au fost observaționale, ceea ce face dificil de stabilit dacă fumatul este cauza unui risc crescut sau dacă este vorba de altceva, cum ar fi faptul că fumătorii au o probabilitate mai mare de a proveni dintr-un mediu socioeconomic inferior.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Medicul Ashley Clift de la Universitatea din Oxford și colegii săi s-au bazat pe fișele medicale ale medicilor de familie, pe rezultatele testelor Covid-19, pe datele privind internările în spital și pe certificatele de deces pentru a identifica asocierile dintre fumat și severitatea Covid-19, din ianuarie până în august 2020, la 421.469 de participanți la studiul UK Biobank – toți aceștia fiind, de asemenea, analizați anterior din punct de vedere genetic.

Legături biologice între fumat și Covid-19

În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali au avut cu 80% mai multe șanse de a fi internați în spital și semnificativ mai multe șanse de a muri din cauza Covid-19 dacă au fost infectați.

Pentru a investiga, Clift și echipa sa au folosit o tehnică numită randomizare mendeliană, care folosește variantele genetice pentru un anumit factor de risc – în acest caz, variantele genetice care contribuie la faptul că o persoană este mai predispusă să fumeze sau să fumeze mult – pentru a obține dovezi suplimentare pentru o relație cauzală.

Chiar dacă contribuția fiecăreia dintre aceste variante este mică și nu se înțelege neapărat de ce cresc șansele unei persoane de a fi fumător, ele evită multe dintre limitările studiilor observaționale și, astfel, ajută la obținerea unei imagini mai clare a existenței unei legături biologice între fumat și Covid-19.

„Studiul adaugă la încrederea noastră că fumatul nu protejează împotriva Covid-19, deoarece analizele lor de randomizare mendeliană sunt mai puțin susceptibile la confuzii decât studiile observaționale anterioare”, au scris Dr. Anthony Laverty și Prof. Christopher Millett de la Imperial College London într-un editorial asociat publicat în revista Thorax.

„Rezultatele noastre sugerează cu tărie că fumatul este legat de riscul de a contracta Covid sever”

Analiza de randomizare mendeliană a susținut, de asemenea, legătura dintre fumat și rezultatele mai proaste ale Covid-19, constatând că o predispoziție genetică la fumat a fost asociată cu un risc cu 45% mai mare de infecție și cu un risc cu 60% mai mare de internare în spital pentru Covid-19.

Echipa a constatat că o predispoziție genetică la fumat intens a fost asociată cu un risc mai mult decât dublu de infectare, cu o creștere de cinci ori a riscului de internare în spital și cu o creștere de zece ori a riscului de deces din cauza virusului.

Clift a spus: „Rezultatele noastre sugerează cu tărie că fumatul este legat de riscul de a contracta Covid sever și, așa cum fumatul afectează riscul de boli de inimă, diferite tipuri de cancer și toate celelalte afecțiuni cu care știm că fumatul este legat, se pare că este la fel și pentru Covid. Așa că acum ar putea fi un moment la fel de bun ca oricare altul pentru a renunța la țigări și pentru a vă lăsa de fumat”.