• Pacienții infectați cu Omicron au șanse mai mici cu 80% să fie internați în spital.
  • Imunitatea ridicată la boală a populației din Africa de Sud este, de asemenea, un factor care a influențat rezultatele cercetării.
  • Nu este clar dacă rezultatele studiului sunt valabile și în țările cu imunitate scăzută.

Un studiu din Africa de Sud arată că Omicron provoacă un număr mai mic de cazuri grave și spitalizări, comparativ cu varianta Delta.

Întrebările privind virulența variantei Omicron se află în centrul dezbaterii științifice și politice în multe țări, în timp ce guvernele se luptă să oprească răspândirea variantei. În tot acest timp, cercetătorii se grăbesc să o înțeleagă, scrie Reuters.

Noul studiu, care încă nu a fost revizuit de comunitatea științifică, a evaluat severitatea infecțiilor cu Omicron de la 1 octombrie și până la 30 noiembrie. Comparând datele cu cele ale infecțiilor cu Delta din aprilie până în noiembrie, în Africa de Sud.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Riscul de infectare severă este cu 70% mai mic

Studiul a constatat că persoanele infectate cu Delta au avut cu 70% mai multe șanse de dezvoltare severă a bolii, față de cele infectate cu varianta Omicron.

Analiza a fost făcută de cercetătorii Institutului Național pentru Boli Transmisibile (NICD) și de alte universități importante, printre care se numără Universitatea din Witwatersrand și Universitatea din KwaZulu-Natal.

„În mod convingător, datele noastre sugerează într-adevăr o severitate redusă a Omicron în comparație cu alte variante”, a spus profesorul Cheryl Cohen de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD), unul dintre autorii studiului.

Riscul de internare este cu 80% mai mic

Autorii au descoperit, de asmenea, că riscul de internare în spital a fost cu aproximativ 80% mai mic pentru cei infectați cu Omicron în comparație cu Delta. Mai mult decât atât, cei aflați în spital aveau șanse mai mici cu 30% să dezvolte o formă severă.

Cu toate acestea, autorii studiului au precizat că acest lucru s-ar putea datora și imunității ridicate în rândul a populației.

„Ceea ce nu este clar este dacă situația va fi similară în țările în care există niveluri ridicate de vaccinare, dar niveluri foarte scăzute de infecție anterioară”, a spus Cheryl Cohen.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea Britanică, a spus următoarele: „Deci, chiar dacă cazurile de Omicron au fost mai puțin probabil să ajungă în spital decât cazurile de Delta, nu este posibil să spunem dacă acest lucru se datorează diferențelor inerente de virulență sau dacă acest lucru se datorează imunității mai ridicate a populației în noiembrie comparativ cu lunile anterioare”, a spus el.

Rezultatele unui studiu major realizat de Imperial College London, publicat săptămâna trecută, au arătat că nu există niciun semn că Omicron ar fi mai blând decât Delta, deși datele privind spitalizările rămân foarte limitate, relatează Reuters.