- Hepatita B provoca o reacție imunitară datorată infecției cu virusul hepatitei B.
- Utilizarea pe termen lung a aspirinei la pacienții cu ciroză și hipertensiune arterială a redus semnificativ riscul de a dezvolta cancer la ficat cu 19 și, respectiv, 14%.
- Studii anterioare au sugerat efectele preventive ale aspirinei în cancerul hepatic.
Utilizarea pe termen lung a aspirinei de către pacienții cu hepatita B poate reduce cu 16 și 21 de procente decesele legate de cancerul hepatic și de bolile hepatice, a anunțat joi Spitalul Severance, citând un studiu recent al cercetătorilor săi.
Hepatita B provoacă o reacție imunitară datorată infecției cu virusul hepatitei B (VHB), ceea ce duce la inflamarea ficatului. Diverse medicamente antivirale au fost deja dezvoltate, dar nu au reușit să o trateze în totalitate, ceea ce a dus la apariția cancerului hepatic. Aspirina a demonstrat o reducere a riscului de cancer hepatic la pacienții cu hepatită cronică. Cu toate acestea, nu a fost clar ce caracteristică a grupului de pacienți a cauzat acest efect și nici relația dintre doză sau durată și efectele de reducere a riscului.
Cercetarea a analizat pacienții cu hepatită B de 40 de ani sau mai mult într-un grup de pacienți (9.837) cărora li s-a administrat aspirină timp de mai mult de trei ani și în grupul neadministrat (151.836) și a comparat incidența medie a cancerului hepatic și rata de supraviețuire legată de boala hepatică.
Incidența medie anuală a cancerului de ficat a fost de 517 și 568 de persoane la 100.000 de persoane în grupul celor cărora li s-a administrat și în cel al celor cărora nu li s-a administrat.
Analiza multivariată care a luat în considerare o mare varietate de factori – vârstă, sex, tensiune arterială, diabet, ciroză, tratament împotriva hepatitei B, metformină și utilizarea de statine – a demonstrat că grupul căruia i s-a administrat aspirină a avut un risc comparativ mai mic de cancer hepatic și de deces legat de boala hepatică de 16 și 21 la sută, potrivit spitalului.
Efectul aspirinei asupra bolilor metabolice și a medicamentelor la indivizi a arătat că utilizarea pe termen lung a aspirinei la pacienții cu ciroză și hipertensiune arterială a redus semnificativ riscul de a dezvolta cancer la ficat cu 19 și, respectiv, 14%. Cu toate acestea, a fost ineficientă în grupul care lua medicamente antivirale de metformină și statine, bine cunoscute pentru efectele lor de prevenire a cancerului.
„Studii anterioare au sugerat efectele preventive ale aspirinei în cancerul hepatic. Cu toate acestea, acest studiu indică faptul că nu trebuie luate în considerare doar efectele administrării de aspirină, ci și factori precum bolile metabolice ale indivizilor și utilizarea medicamentelor”, a declarat profesorul Kim Bum-kyung de la Departamentul de Gastroenterologie: „Vom efectua studii suplimentare pentru a dezvălui relația dintre reducerea riscului de cancer hepatic de către aspirină pentru a oferi un tratament personalizat pacienților”.