• Cercetătorii ar fi descoperit o legătură neașteptată între celulele stem și părul cărunt.
  • Un nou studiu, publicat în revista Nature, subliniază faptul că în viitor, ar putea fi oprit procesul de încărunțire.
  • Experții fac acum legătura între acest fenomen și o celulă comună atât la om, cât și la șoareci, numită celule stem melanocitare.

Investigatorul principal al studiului, Qi Sun, PhD, a declarat într-un comunicat de presă pentru NYU Langone Health: „Studiul contribuie la înțelegerea noastră de bază a modului în care celulele stem melanocitare funcționează pentru a colora părul”, scrie The Manual.

Având în vedere că cercetătorii sunt conștienți de faptul că celulele stem melanocitare, sau McSCs, sunt responsabile pentru pigmentarea părului, ar putea fi posibilă controlarea acestor celule în viitor pentru a reduce sau opri complet procesul de încărunțire naturală a părului, pe măsură ce îmbătrânim.

Studiul descrie celulele stem melanocitare ca fiind „un sistem cu straturi subțiri”, care cedează mai devreme decât majoritatea celorlalte celule stem din corpul uman. Acest lucru se întâmplă în principal din două motive. McSC-urile au mai multă „plasticitate” decât alte celule ale pielii, ceea ce le face mai rigide. În al doilea rând, ele trebuie să fie mobile pentru a funcționa corect. Combinația acestor doi factori creează o situație „lipicioasă”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Pe măsură ce părul se desprinde continuu și crește la loc în timp, mai multe McSC-uri se lipesc unele de altele și nu reușesc să se maturizeze. Acest lucru înseamnă că sistemul corporal responsabil pentru pigmentarea părului începe să cedeze, în timp ce sistemul pentru creșterea părului ar putea continua să funcționeze mulți ani mai târziu.

Ce înseamnă asta pentru părul tău?

Oamenii de știință analizează deja următorii pași pentru a reda o anumită mobilitate celulelor stem latente. Redobândirea mobilității celulelor le-ar permite acestora să se întoarcă în compartimentul lor germinativ, unde ar fi din nou capabile să producă pigment.

„Aceste descoperiri sugerează că mobilitatea celulelor stem melanocitare și diferențierea reversibilă sunt esențiale pentru a menține părul sănătos și colorat”, a declarat un medic.

Mai este de așteptat până când procesul va fi disponibil publicului larg, dar înțelegerea a ceea ce cauzează problema de bază este un progres major în știința părului și a pielii. Desigur, nu toată lumea se va grăbi să stea la coadă pentru a-și recăpăta pigmentarea, spun specialiștii.