• Croația este cunoscută pentru apele sale frumoase, plajele cu pietriș și istoria sa.
  • Dar, ceea ce se află sub apă, poate fi la fel de uluitor.
  • În noile cercetări publicate de Universitatea din Zadar, istoria țării se extinde până pe fundul mării.

În timpul unei săpături arheologice în apele din largul coastei insulei Korčula, Croația, experții au găsit rămășițele unui drum antic, din plăci de piatră stivuite, cu un diametru de aproximativ 3,5 metri, potrivit unei postări pe Facebook a universității, scrie Yahoo News.

Drumul făcea legătura între continent și așezarea preistorică scufundată de pe insulă, aflată acum la aproximativ 15 metri sub suprafața apei. Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon pentru a analiza lemnul conservat găsit de-a lungul drumului. Se estimează că drumul și așezarea respectivă sunt acolo din anul 4.900 î.Hr.

Pe lângă pietre, cercetătorii au găsit și alte artefacte neolitice, inclusiv lame și topoare, vechi de 7.000 de ani. Conform Enciclopediei Britannica, Croația de astăzi a luat naștere ca parte a Imperiului Roman de Vest, înainte de a fi colonizată de slavi în secolele VI și VII.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

Înainte de romani, popoarele neolitice au numit zona de la malul mării „casă”, inclusiv poporul Hvar, după care orașul insular este numit, potrivit guvernului Croației. Aceștia au ocupat regiunea în timpul primelor așezări umane, atunci când, începuse să fie exploatată și ceramica.

Deși puterea în regiune avea să se schimbe de nenumărate ori de-a lungul mileniilor, arhitectura și inventivitatea primilor oameni au rămas. Un drum construit care duce spre o insulă este o dovadă a ingeniozității acestei culturi.

Citește și