• Persoanele care călătoresc la mai mult de 15 mile distanță de casă au mai multe șanse de a declara că au o stare de sănătate bună decât cele care călătoresc mai aproape de casă.
  • Oamenii care călătoresc mai des într-o varietate mai mare de locuri au mai multe șanse de a-și vedea prietenii și familia, iar acest impuls în interacțiunea socială este legat de o sănătate mai bună.
  • Pentru studiul lor, cercetătorii au declarat că au efectuat un sondaj online pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 3.014 locuitori din nordul Angliei.

Persoanele care călătoresc în mod regulat la mai mult de 15 mile distanță de casă au mai multe șanse de a declara că au o stare de sănătate bună decât cele care călătoresc mai aproape de casă. Acest lucru reiese dintr-un studiu condus de University College London, publicat miercuri, care analizează călătoriile în nordul Angliei, unde cercetătorii au spus că locuitorii se confruntă cu rezultate mai proaste în materie de sănătate decât în restul țării – și unde multe zone rurale și suburbane au un acces slab la transport.

Potrivit cercetătorilor, persoanele care călătoresc mai des într-o varietate mai mare de locuri au mai multe șanse de a-și vedea prietenii și familia, iar acest impuls în interacțiunea socială este legat de o sănătate mai bună. Cercetătorii au declarat că rezultatele lor, publicate în Journal of Transport & Health, oferă dovezi solide pentru a susține necesitatea de a investi în drumuri mai bine deservite și în accesul la trenuri și autobuze.

Pentru studiul lor, cercetătorii au declarat că au efectuat un sondaj online pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 3.014 locuitori din nordul Angliei. Deși cercetările anterioare au arătat că constrângerile de călătorie contribuie la dezavantajul economic și la un sentiment de bunăstare mai scăzut în regiune, au spus ei, impactul asupra sănătății oamenilor nu a fost analizat până acum.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Dr. Paulo Anciaes, autorul principal al studiului și cercetător în cadrul Școlii Bartlett de Mediu, Energie și Resurse de la University College din Londra, a declarat într-un comunicat de presă că „variabila cheie este numărul de locuri diferite pe care oamenii le vizitează în afara zonei lor locale. Acest lucru are legătură cu o mai mare participare socială și o sănătate mai bună”.

Cercetătorii au folosit o tehnică de cercetare numită analiza traseului”, care evidențiază efectele directe și indirecte ale obstacolelor în calea călătoriilor în afara zonei locale. Aceștia au examinat legăturile dintre constrângerile percepute în ceea ce privește călătoriile în afara zonei locale, cum ar fi lipsa unui transport public adecvat, și autoevaluarea stării de sănătate a oamenilor, analizând frecvența călătoriilor, numărul de locuri diferite vizitate, distanța parcursă, utilizarea mașinii și a transportului public.

Aceștia au constatat că legăturile dintre constrângerile legate de călătorie, participarea socială și starea de sănătate sunt mai puternice în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, care pot ajunge să aibă contacte mai puțin frecvente cu prietenii și să reducă participarea la cluburi și activități sociale. Persoanele în vârstă, trecute de 55 de ani, sunt mai predispuse să aibă o mobilitate limitată și să se simtă singure, a declarat Anciaes în comunicat.

De asemenea, el a spus că, în nordul Angliei, anumite zone ar putea suferi pierderi de populație, deoarece tinerii se mută în orașe în căutarea unui loc de muncă și a unor opțiuni bune de călătorie. Acest lucru lasă în urmă generațiile mai în vârstă cu opțiuni de transport limitate, ceea ce, la rândul său, duce la o participare socială mai redusă și la niveluri mai scăzute de sănătate generală. Într-un studiu realizat în octombrie 2022, Anciaes a constatat că drumurile aglomerate din Marea Britanie își pun amprenta asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor.